Adel Abdul Mahdi
Volledig scherm
Adel Abdul Mahdi © Kay Nietfeld/dpa

Felle protesten tegen premier Adel Abdul Mahdi grijpen om zich heen in Irak

Op steeds meer plaatsen in Irak keren grote groepen betogers zich tegen de regering van premier Adel Abdul Mahdi uit woede over corruptie, werkloosheid en het vaak uitblijven van essentiële voorzieningen zoals water en elektriciteit. Sinds dinsdag zijn zeker vijf doden en honderden gewonden gevallen bij pogingen van politie en militairen om de orde te herstellen. In die steden in het zuiden, Amarah, Hilla en Nassiriya, is een uitgaansverbod afgekondigd.

Volgens berichten op sociale media worden steeds vaker elitetroepen ingezet en wordt met scherp geschoten, ook door sommige betogers. Commando's van de Iraakse leger hebben bij de internationale luchthaven van Bagdad het vuur geopend op demonstranten die naar het vliegveld trekken. De veelal jonge mannelijke betogers hebben banden in brand gestoken op de weg naar het vliegveld.

De minister van Defensie heeft de strijdkrachten opgeroepen de natie te verdedigen en regeringscentra, essentiële instellingen en ambassades te beschermen. In Nassiriya, 300 kilometer ten zuidoosten van Bagdad, zijn elitetroepen ingezet tegen demonstranten, toen de politie de controle over de toestand was verloren.
Een menigte heeft ook de Groene Zone belaagd.

 De zone is een zwaarbeveiligd deel van Bagdad aan een bocht in de rivier de Tigris. Daar staan de voornaamste regeringsgebouwen en ambassades, Van 2003 tot juni dit jaar was het volkomen afgesloten voor publiek. Volgens ooggetuigen begonnen ordetroepen vanuit de Groene Zone op de menigte te schieten toen die de wijk over een brug wilde binnengaan. In het centrum van de hoofdstad is op het Tahrir-plein (Bevrijdingsplein) volgens ooggetuigen het vuur op demonstranten geopend.

Irak is ruim tien keer groter dan ons land en telt meer dan 37 miljoen inwoners. De economie drijft voornamelijk op de exploitatie van de enorme olievoorraden, maar dat levert, zoals gebruikelijk in oliestaten, maar heel weinig banen op. De vele jaren van oorlog, zoals die na de invasie van de VS (2003) of de aanvallen van de van oorsprong Iraakse Islamitische Staat (2014-2017) hebben grote delen van het land berooid.

Volledig scherm
© AP
 1. ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’
  PREMIUM

  ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’

  Nu het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen wordt in Italië openlijk gesproken over fase twee. De fase van de herstart, maar nog voordat er een vaccin is. Wie kunnen het eerst weer naar buiten en hoe? Moeten we voorlopig anderhalve meter afstand houden en een mondkapje op? En zo ja, voor hoe lang? Nu is het vooral nog zaak mensen binnen te houden. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Belgische buschauffeur slachtoffer van ‘coronaspuger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risicogroep behoort’

  Belgische buschauf­feur slachtof­fer van ‘coronaspu­ger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risico­groep behoort’

  In de Belgische stad Sint-Niklaas is een buschauffeur slachtoffer geworden van een spuugincident. De bus had pech en toen de chauffeur aan de passagiers vroeg om het voertuig te verlaten, kwam het tot een zware woordenwisseling met één van hen. De passagier bespuugde de chauffeur en zette het daarna op een lopen. De politie is naar hem op zoek.