Volledig scherm
De verwisselde meisjes eerder, in een screenshot van de BBC.

Fiks geldbedrag voor families met verwisselde dochters

Twee Russische gezinnen, van wie hun 12-jarige dochters 'per ongeluk' werden verwisseld bij de geboorte, krijgen elk 60.000 pond (bijna 70.000 euro) van het ziekenhuis ter compensatie.

Rusland is in de ban van het verhaal van de twee meisjes, sinds de families erachter kwamen dat hun kinderen bij de geboorte waren verwisseld. De wissel kwam aan het licht nadat de voormalige man van Yuliya Belyayeva na hun scheiding geen alimentatie voor hun dochter Irina wilde betalen, omdat ze niet op hem leek. Dat schrijft The Guardian.

Een DNA-test onthulde dat geen van de twee de biologische ouders van Irina waren. Een politie-onderzoek volgde, waarna Irina's eigenlijke vader werd opgespoord; Naimat Iskanderov. Hij had ondertussen Belyayeva's eigenlijke kind, Anna, opgevoed.

Jaloezie

Yulia was opgetogen na de uitspraak van de rechter in een rechtszaal in Kopeisk, maar Iskanderov bleef als versteend voor zich uit kijken, zo bericht de krant. In beelden, uitgezonden op de Russische televisie, streelt Yulia haar biologische dochter, terwijl Irina die zij grootbracht, er met neergeslagen ogen bij zit. 'Ze is jaloers', zegt Belyayeva.

'Hadden we het maar niet geweten'
Het is niet duidelijk of Belyayeva inmiddels is hertrouwd. Iskanderov zou, zoals de Russische krant Komsomolskaya Pravda schrijft, gescheiden zijn van zijn vrouw toen Anna vijf was, maar later weer naar haar terug zijn gegaan. Op beelden is duidelijk te zien dat de meisjes op hun biologische ouders lijken. 

De ouders hadden een schadevergoeding van omgerekend 216.000 euro van het ziekenhuis geëist. Ondanks het vonnis, zei Belyayeva moeite te hebben om de schok te boven te komen. 'Het geld kan de pijn niet wegnemen. Soms denk ik dat het beter was geweest als we van niets hadden geweten.'

In één huis
Russische media melden dat de meisjes niet weg willen bij de ouders die hen hebben grootgebracht. Daarom denken de families eraan om het geld, een groot bedrag voor Russische maatstaven, te gebruiken om in huizen dicht bij elkaar te gaan wonen, of zelfs een huis met elkaar te delen. 'Ik zou graag een huis delen, zodat we ons geen zorgen hoeven te maken over haar kind dat naar mij komt en vice versa', zei Irina's biologische vader. Belyayeva zou liever kiezen voor aparte huizen, zodat 'we onze kinderen zien opgroeien en ze samen naar school kunnen.'