Volledig scherm
PREMIUM
De file op de Mount Everest op 22 mei. © AFP

Filevorming op de Mount Everest: Het lijkt wel de Efteling

Al zeven bergbeklimmers stierven deze week op de absurd drukke Mount Everest. Alpinisten die de top van de hoogste berg ter wereld willen bereiken, komen terecht in een file van zo'n 200 mensen. Bij problemen kunnen ze geen kant op. ,,Dit heeft niets meer te maken met het oorspronkelijke idee voor bergbeklimmen.”

De Nepalese klimmer Nirmal Purja maakte woensdag een foto van de enorme drukte op de berg. Volgens hem wilden ruim tweehonderd bergbeklimmers van het mooie weer profiteren en maakten ze de klim naar de 8848 meter hoge top. Maar de top kan die massale toestroom helemaal niet aan: mensen belandden in een file en moesten uren wachten voordat ze verder konden. Dat levert gevaarlijke situaties op: bevriezing en hoogteziekte liggen op de loer.

 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.