Volledig scherm
© ap

Filipijnen vaak geteisterd door natuurrampen

De supertyfoon Haiyan die 2 dagen over de Filipijnen raasde, heeft volgens het Rode Kruis zeker 1200 mensen het leven gekost. Het is niet ongebruikelijk dat het Zuid-Aziatische land wordt getroffen door een storm of andere natuurrampen. Gemiddeld worden de Filipijnen per jaar door 20 tyfoons getroffen.

In 2012 verwoestte de tyfoon Bopha de noordelijke kust van het zuidelijke eiland Mindanao, waardoor meer dan 1000 personen omkwamen. De tropische storm Washi zorgde in 2011 voor een dodental van 1450.

Bovendien is de zeer actieve vulkaan Mayon op het dichtbevolkte eiland Luzon in de afgelopen 400 jaar meer dan 50 keer uitgebarsten. Tussen 2000 en 2009 zagen tienduizenden mensen zich gedwongen te vluchten voor een uitbarsting. Een andere vulkaan, de Pinatubo, brak in 1991 na 600 jaar uit, waardoor zeker honderd mensen de dood vonden. De meest dodelijke uitbarsting had in 1814 plaats, toen meer dan 1200 mensen het leven lieten.

Ook worden de Filipijnen regelmatig getroffen door aardbevingen. Langs de kust van de Grote Oceaan bevindt zich een aardbreuk. Doordat twee aardplaten met elkaar in botsing komen, ontstaan er aardbevingen. In oktober kostte een aardbeving van 7,2 op de schaal van Richter meer dan 220 mensen het leven. In 1990 stierven er 1600 personen door een aardbeving met een kracht van 8,4 op de schaal van Richter.

  1. Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernaziboek te verwijderen: ‘Ze moeten zich doodschamen’

    Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernazi­boek te verwijde­ren: ‘Ze moeten zich doodscha­men’

    Amazon stopt per direct met de verkoop van het zeer omstreden kinderboek van de ter dood veroordeelde antisemiet Julius Streicher. De Amerikaanse webwinkelreus werd de afgelopen dagen overstelpt met woeste reacties uit de joodse gemeenschap en zegt daarnaar te hebben geluisterd. Het Nederlandse Bol.com denkt er niet aan het boek te verwijderen, tot verbazing van experts. ,, Ik kots er letterlijk van. Misschien moeten we maar aangifte doen.”