Duterte arriveert in Laos
Volledig scherm
Duterte arriveert in Laos © AFP

Filipijnse president Duterte noemt Obama een klootzak

Het Filipijnse staatshoofd Rodrigo Duterte heeft Obama gewaarschuwd hem niet de les te lezen over mensenrechten. De Verenigde Staten maken zich zorgen over de moorden op drugsgebruikers en -handelaren sinds Duterte aan de macht is. De Filipijnse president zei dat Obama zich stil moet houden. ,,Anders scheld ik je uit, klootzak".

Duterte deed deze uitspraken op een persconferentie in aanloop naar de Azië-top in Laos, waar de Filipijnse president morgen Obama zou ontmoeten. Een journalist vroeg hem wat hij met zijn Amerikaanse collega wilde bespreken.

Het antwoord van de Filipijnse president was duidelijk: ,,Hij moet mij met respect behandelen en mij geen vragen stellen over mensenrechten. Ik hoef mij alleen te verantwoorden aan het Filipijnse volk en aan niemand anders."

Veel kritiek
Sinds Duterte op 30 juni aan de macht kwam zijn er in de Filipijnen 2400 mensen vermoord door doodseskaders. De Filipijnse bevolking steunt de ijzeren aanpak, maar internationaal is er veel kritiek. De Verenigde Naties en de Verenigde Staten vinden dat Duterte te ver gaat en geen oog heeft voor de mensenrechten. 

De Filipijnse president liet weten dat hij niet van plan is te stoppen met het doden van drugshandelaars en -gebruikers tot ,,de laatste dealer van de straat is geveegd".

Na de scheldkannonade van Duterte, heeft Obama gezegd dat hij overweegt hun ontmoeting af te zeggen. Volgens het Witte Huis is Duterte op dit moment niet in staat tot een constructief gesprek.

  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.