Volledig scherm
Duterte vergeleek zichzelf met Hitler © AFP

Filipijnse president Duterte vergelijkt zichzelf met Hitler

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft voor opschudding gezorgd met een paar stevige uitspraken over zijn campagne tegen misdaad en drugsgebruik. Hij vergeleek zijn strijd met die van Hitler en zei dat hij de 3 miljoen drugsverslaafden in zijn land ,,graag zou slachten''.

Quote

Er zijn nu 3 miljoen drugsge­brui­kers. Ik zou ze graag slachten

Rodrigo Duterte
Volledig scherm
Inwoners protesteerden tegen de plannen van Duterte © AP

Duterte deed zijn uitspraken tijdens een bezoek aan Davao City, op het Filipijnse eiland Mindanao. ,,Als Duitsland Hitler had, dan hadden de Filipijnen...", zei hij, waarna hij naar zichzelf wees. Volgens de president zijn degenen die hij op het oog heeft ,,allemaal criminelen''. Hen uitroeien zou ,,een eind maken aan het probleem van mijn land'', aldus Duterte. 

De president benadrukte vervolgens nog eens de gelijkenis van zijn plannen met die van Hitler. Hij zei: ,,Hitler vermoordde 3 miljoen Joden. Er zijn nu 3 miljoen drugsgebruikers. Ik zou ze graag slachten."

Schending mensenrechten
Duterte werd in mei gekozen tot president, nadat hij beloofd had de Filipijnen van het drugsprobleem te verlossen. Hij begon op 30 juni als president en er zijn sindsdien 3100 mensen vermoord, vooral drugsgebruikers. Ondanks kritiek dat hij met zijn praktijken de mensenrechten zou schenden, is hij voornemens daar mee door te gaan tot het einde van zijn ambtstermijn.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Reddingstunnel voor Julen (2) is klaar

    Reddings­tun­nel voor Julen (2) is klaar

    De brandweer in de Zuid-Spaanse provincie Málaga heeft een ‘lift’ laten maken voor het naar boven hijsen van het tweejarige jongetje Julen. Hij zit al ruim een week in een diepe, smalle put in de bergen. Specialisten van een mijnreddingsteam hopen hem te bevrijden via een schacht die naast de put wordt gegraven. Die verticale schacht is klaar, nu moet er nog enkele meters horizontaal gegraven worden naar de plek waar Julen vermoedelijk zit.