Duterte vergeleek zichzelf met Hitler
Volledig scherm
Duterte vergeleek zichzelf met Hitler © AFP

Filipijnse president Duterte vergelijkt zichzelf met Hitler

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft voor opschudding gezorgd met een paar stevige uitspraken over zijn campagne tegen misdaad en drugsgebruik. Hij vergeleek zijn strijd met die van Hitler en zei dat hij de 3 miljoen drugsverslaafden in zijn land ,,graag zou slachten''.

Quote

Er zijn nu 3 miljoen drugsge­brui­kers. Ik zou ze graag slachten

Rodrigo Duterte
Inwoners protesteerden tegen de plannen van Duterte
Volledig scherm
Inwoners protesteerden tegen de plannen van Duterte © AP

Duterte deed zijn uitspraken tijdens een bezoek aan Davao City, op het Filipijnse eiland Mindanao. ,,Als Duitsland Hitler had, dan hadden de Filipijnen...", zei hij, waarna hij naar zichzelf wees. Volgens de president zijn degenen die hij op het oog heeft ,,allemaal criminelen''. Hen uitroeien zou ,,een eind maken aan het probleem van mijn land'', aldus Duterte. 

De president benadrukte vervolgens nog eens de gelijkenis van zijn plannen met die van Hitler. Hij zei: ,,Hitler vermoordde 3 miljoen Joden. Er zijn nu 3 miljoen drugsgebruikers. Ik zou ze graag slachten."

Schending mensenrechten
Duterte werd in mei gekozen tot president, nadat hij beloofd had de Filipijnen van het drugsprobleem te verlossen. Hij begon op 30 juni als president en er zijn sindsdien 3100 mensen vermoord, vooral drugsgebruikers. Ondanks kritiek dat hij met zijn praktijken de mensenrechten zou schenden, is hij voornemens daar mee door te gaan tot het einde van zijn ambtstermijn.

  1. ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

    Nederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.