Filmpje van rokende orang-oetan in Indonesië maakt dierenvrienden boos

videoDe dierentuin van het Indonesische Bandung, in het westen van het eiland Java, staat onder dierenbeschermers bekend als de bonte hond. Een video van een rokende orang-oetan die deze week opdook, is voor activisten het zoveelste bewijs dat het park niet deugt. Ze zijn woedend.

Beelden van vastgetekende olifanten en de dood van een van de dieren, door nalatigheid, zorgden vorig jaar voor ophef. Bezoekers omschrijven de dierentuin als een ‘verschrikkelijke plek’ en een ‘hel op aarde’. De enige dierenarts van het park blijkt al in 2015 opgestapt te zijn.

De Bandung Zoo, waar hongerende dieren bij het publiek naar verluidt om voer bedelen, werd zelfs tijdelijk gesloten, maar in online petities vragen bezorgde dierenliefhebbers de Indonesische overheid voor een definitief slot op de poort. Het nu opgedoken filmpje en daaropvolgende commotie zouden wel eens de doorslag kunnen geven.

Volledig scherm
Het feit dat Ozon precies wist wat hij met de brandende sigaret aanmoest, doet het ergste vermoeden. © AFP

Brandende sigaret

In de video, die afgelopen zondag werd gemaakt, is te zien hoe een van de dierentuinbezoekers een brandende sigaret in het apenverblijf gooit. Een van de roodbruine mensapen, een met uitsterven bedreigde en in Indonesië beschermde diersoort, pakt de peuk op en neemt een paar pufjes. Het publiek lacht erom.

Het feit dat de 22-jarige orang-oetan,
Ozon genaamd, aan de sigaret lurkt alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, doet het ergste vermoeden. Sulhan Syafi'l, woordvoerder van de Bandung Zoo zegt het incident 'heel erg' te betreuren en heeft aangifte gedaan bij de politie.

'Verspilde moeite'

Reactie Stichting AAP

Stichting AAP vindt het een kwalijke zaak dat dit soort dingen gebeuren. Deze orang-oetan is duidelijk vaker in aanraking gekomen met sigaretten en heeft geleerd hoe hij deze moet roken. Zoiets leer je niet in de natuur, alleen van mensen. Net zoals roken slecht is voor mensen, is dit ook slecht voor de gezondheid van apen. We hopen dat de dierentuin maatregelen treft zodat dit in de toekomst voorkomen kan worden.”

Volgens Sulhan hebben zijn mensen hun handen vol aan het voeden van de dieren en het schoonhouden van de verblijven. Op rokende parkgasten letten is vrijwel ondoenlijk en 'verspilde moeite'. De Bandung Zoo heeft slechts 32 oppassers om 800 dieren, waaronder veel beschermde soorten, te verzorgen. 

Een medewerker, die dieren en publiek in de gaten moet houden, was mogelijk even naar het toilet, aldus Sulhan. ,,Er staat een bord bij het verblijf, dat bezoekers verbiedt om voedsel en sigaretten aan de dieren te geven'', zegt de woordvoerder. Indonesië behoort tot de landen met de hoogste concentratie rokers.

Verslaafd aan nicotine

Ozon is dan ook niet de enige mensaap die van een saffie houdt. In 2012, zo meldden Indonesische media, raakte een andere orang-oetan verslaafd aan nicotine door het oprapen van brandende peuken. Het dier moest zelfs afkicken van zijn tabaksverslaving.  

Dierenactivisten veroordelen het gedrag van de rokende bezoekers, maar zeggen dat het voorval precies onderstreept wat er mis is met dierentuinen in Indonesië. ,,Het slappe optreden van de dierentuindirectie moet ook worden belicht'', zegt Marison Guciano, oprichter van de Indonesische Dierenwelzijn Vereniging.

Nalatigheid van dierentuin

Volledig scherm
Dierenactivist Marison Guciano © Facebool/ Marison Guciano

,,Het is goed mogelijk dat dit, door nalatigheid van de dierentuin, al meerdere keren is gebeurd'', meent Guciano. ,,Orang-oetans zijn slimme wezens en het kan zijn dat ze de rokende parkbezoekers nadoen.'' Vanwege Ozons leeftijd is hem weghalen uit de zoo geen optie. Goed opletten en hun welzijn verbeteren wel.

,,De kern van het probleem'', vervolgt Guciano, ,,is dat dierentuinen geen welzijnsstandaard voor dieren hebben. De meeste parken zijn in slechte conditie. Het probleem strekt zich uit van de hokken en de voedselbehoefte tot de gezondheid van de dieren.''

Volgens de wet staat op dierenmishandeling in Indonesië maximaal drie maanden celstraf. Daarnaast geldt een boete van slechts 20 eurocent. De online petitie op Change.org, waarin de overheid wordt gevraagd op te treden en de Bandung Zoo te sluiten, is al bijna een miljoen keer ondertekend.