Volledig scherm
© kos

Finland komt met reeks homo-erotische postzegels

Hou zeker de postzegel in de gaten, mocht je binnenkort een brief of ansichtkaart uit Finland ontvangen. Het Finse postbedrijf Itella brengt in september een opvallende reeks homo-erotische postzegels op de markt in september. Dat schrijft de Amerikaanse krant Washington Post.

Itella wil zo ode brengen aan de kunst van Touko Laaksonen (1920 - 1991), beter bekend als Tom of Finland. De vaak expliciete tekeningen van de kunstenaar, die een icoon is in de homokunstwereld, geven homoseksuele liefde en seks weer. Zijn kunst maakt deel uit van collecties van onder andere het gerenommeerde Museum van Hedendaagse Kunst van Los Angeles en het Museum van Moderne Kunst van San Francisco.

Spierbundels
De reeks postzegels bestaat uit 33 varianten. Op de tekeningen zijn onder andere spierbundels in lederen kostuums te zien. Op 8 september komen de eerste postzegels in omloop. Ze maken deel uit van de herfstseries, waarin ook kunstenaars als Urpo Martikainen en Jaakko Tähti worden geëerd, al zullen hun landschap- en tuinschilderijen voor minder ophef zorgen.

Milk
Eerder raakte al bekend dat de U.S. Postal Service een postzegel uitbrengt die ode brengt aan de homorechtenactivist Harvey Milk. Het verhaal van de activist uit San Francisco die 1978 vermoord werd vormde de inspiratie voor 'Milk', een film geregisseerd door Gus Van Sant.

  1. Agenten ontlopen straf na woede om 'racistische' foto: 'Als een dier behandeld’

    Agenten ontlopen straf na woede om 'racisti­sche' foto: 'Als een dier behandeld’

    Twee politieagenten die in Amerika een golf van verontwaardiging veroorzaakten nadat ze een zwarte man met een touw door de straten van Galveston, Texas voerden, worden niet strafrechtelijk vervolgd. Volgens de plaatselijke autoriteiten hebben de dienders zich niet schuldig gemaakt aan een strafbaar feit. De familie van de arrestant is woest en stelt dat hij als ‘een dier door de straten werd geparadeerd door twee incompetente klootzakken’.