Finland vraagt Navo-lidmaatschap aan
De Finse regering heeft besloten het lidmaatschap van de Navo aan te vragen. Dat hebben president Sauli Niinistö en premier Sanna Marin zondag bekendgemaakt. ,,Dit is een historische dag. Een nieuw tijdperk breekt aan”, zei het staatshoofd.
Het parlement van Finland moet nog wel instemmen met het voorstel van de regering om het lidmaatschap van de Navo aan te vragen. Het is vrijwel zeker dat een meerderheid van de volksvertegenwoordiging maandag akkoord gaat. Zaterdag maakte Marin al bekend dat haar sociaaldemocratische regeringspartij voorstander is van toetreding tot de Navo. De Finse minister Pekka Haavisto van Buitenlandse Zaken zei tegen de Zweedse krant Aftonbladet dat Helsinki het lidmaatschap van het Westerse bondgenootschap vermoedelijk woensdag aanvraagt.
Hoewel NAVO-lid Turkije bezwaren heeft opgeworpen, ziet premier Marin geen obstakels voor de toetreding van haar land, noch van Zweden. Turkije heeft problemen met aanhangers van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) die in met name Zweden actief zijn. Zij zouden zich schuldig maken aan terroristische activiteiten.
Marin wil daar op een ‘heel kalme manier’ over praten. President Niinistö verwees naar een gesprek dat hij een maand geleden had met zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan. Die zei toen volgens hem dat hij Finlands aanvraag zou steunen, dus dat de berichten nu anders zouden zijn ‘verwarren’ hem. Hij is bereid opnieuw in gesprek te gaan met Erdogan.
Ondertussen spraken de buitenlandministers van Zweden, Finland en Turkije met elkaar op een informele bijeenkomst met collega's van andere Navo-landen in Berlijn. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu had het over een ‘goed gesprek’. Hij zei dat zijn land niet tegen uitbreiding van het bondgenootschap is, maar dat Turkije niet wil dat landen terrorisme steunen en verwacht dat daar een einde aan komt. De Navo sprak de verwachting uit dat er een oplossing komt.
Bedreiging
Finland was lange tijd tegen toetreding tot de NAVO, maar door de agressie van het grote buurland is daar snel verandering in gekomen, ook onder de bevolking. Finland deelt met Rusland een grens van zo’n 1300 kilometer. Het land gaat ervan uit dat Navo-landen al bescherming bieden voordat het lidmaatschap officieel rond is, aangezien Rusland die stap ‘absoluut’ ziet als een bedreiging en heeft gewaarschuwd voor militaire en politieke gevolgen. De Russische export van elektriciteit is dit weekend stopgezet.
Ook Zweden treft voorbereidingen om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen. De sociaaldemocratische regeringspartij geeft daarvoor naar verwachting zondag groen licht, waarna het parlement in Stockholm er een dag later over debatteert.
Beide landen werkten al volop samen met het bondgenootschap. Wanneer de officiële lidmaatschapsaanvraag precies bij de Navo op de mat ploft, is nog onduidelijk. Dat de Finnen en de Zweden zich op de vlakte houden over een datum, is een weloverwogen keuze. Ze zijn het meest kwetsbaar op het moment dat ze zich uitspreken voor aansluiting bij de Navo, maar nog geen lid zijn. En vooral: als ze nog geen bescherming genieten van Navo-artikel 5, waarin lidstaten beloven elkaar bij te staan bij een aanval.
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Politie ontdekt tientallen lichamen in staat van ontbinding in uitvaartcentrum VS
De politie in de Amerikaanse staat Indiana is een onderzoek gestart naar een uitvaartcentrum waarin ruim 30 lichamen lagen. Sommige zouden er al maanden hebben gelegen en verkeerden in vergevorderde staat van ontbinding. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
PREMIUMBus uit mostar
Bosnische Lemja vluchtte in 1992 met haar handbalteam naar Nederland
Lemja Kovac (46) weet wat het is om te vluchten. Dertig jaar geleden, toen een burgeroorlog Joegoslavië verscheurde, kwam ze met haar handbalteam in een bus naar Nederland. Ze zou eventjes blijven, het liep anders. -
Fossiele vondst verklaart waarom pandaberen veranderden in planteneters
Een ontdekking van panda-fossielen in China heeft onderzoekers geholpen het mysterie verder op te lossen hoe de diersoort een ‘valse duim’ ontwikkelde en zo overschakelde op een overwegend vegetarisch dieet. De fossielen, die ongeveer zes miljoen jaar oud zijn en in de provincie Yunnan in het zuidwesten van China werden gevonden, bevatten onder meer een sterk vergroot polsbeen. -
Canadese pop-radiozender draait non-stop Rage Against the Machine na plots ontslag dj's
Een Canadese radiozender die normaal gesproken uitsluitend radiovriendelijke popmuziek afspeelt, verbaast vriend en vijand door al de hele dag (!) een snoeihard rockliedje te draaien. Het gaat om het iconische protestliedje Killing in the Name Of van Rage Against the Machine. Een verklaring voor de actie is er nog niet, al zou het ontslag van enkele dj’s er mee te maken hebben.
-
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Chinese president bij beëdiging leider Hongkong: geen reden voor verandering
De Chinese president Xi Jinping heeft in Hongkong de nieuwe plaatselijke leider John Lee beëdigd tijdens een ceremonie voor de viering van de machtsoverdracht van de stad door Groot-Brittannië aan China 25 jaar geleden. Het is Xi’s eerste bezoek aan Hongkong in vijf jaar tijd.