Volledig scherm
Volgens Niinisto had Nederland de informatie niet mogen delen © REUTERS

Finse president: Nederland brak belofte rond proeven Buk-raket

Nederland heeft haar belofte gebroken om de uitkomsten van de proeven met Finse Buk-raketten geheim te houden. Dat zei de Finse president Sauli Niinisto vanmiddag tijdens een persconferentie. De proeven werden uitgevoerd in het kader van het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17

Het internationale team dat onder Nederlandse leiding de crash van vlucht MH17 onderzoekt, liet woensdag beelden zien van de raketproeven in Finland. De onderzoekers gebruikten de uitkomst van die tests om aan te tonen dat het vliegtuig van Malaysia Airlines door een Russische Buk-raket is neergehaald. Niinisto zei dat Finland de onderzoekers graag hielp, maar hij wees erop dat Finland met de fabrikant heeft afgesproken sommige informatie niet te delen.

Voorraad
Het onderzoeksteam vroeg Finland in 2014 en 2015 om hulp omdat dat land nog een voorraad van de raketten heeft. De onderzoeksleiding vroeg recentelijk nog of het de informatie mocht delen met het Joint Investigation Team (JIT), maar Finland wees dat verzoek af. Het land stuurt nu een delegatie richting Nederland om uit te zoeken waarom dit nu toch is gebeurd.

Uit de eerste resultaten van het internationale strafrechtelijke onderzoek naar de vliegramp bleek woensdag dat de Buk-raket die het toestel neerhaalde uit Rusland kwam. Dat land deed wees die beschuldiging tot nu toe echter van de hand.