Volledig scherm
© ANP

FIOD arresteert verdachten die geld overmaakten naar IS-gebieden

De fiscale opsporingsdient FIOD heeft twee mannen aangehouden in een onderzoek naar zogenoemd hawalabankieren, een informeel banksysteem voor het verplaatsen van geld. De beide verdachten zouden voor derden duizenden euro’s hebben overgemaakt, ook naar mensen in gebieden die onder controle stonden van terreurorganisaties IS en Jabhat al-Nusra.

Het tweetal, 36 en 43 jaar oud en afkomstig uit Utrecht en Eindhoven, kwam in beeld via een ander onderzoek naar hawalabankieren en financiering van terrorisme, waarin vorig jaar twee mannen uit Deventer werden opgepakt. Dit duo zou geld hebben gestuurd naar mensen in Syrië en Turkije, vermoedelijk voor gevluchte Syriërs. Onderzocht wordt of het geld is terechtgekomen bij strijders voor terroristische organisaties, of bijvoorbeeld is verstuurd als ondersteuning van achtergebleven Syrische families in strijdgebieden, aldus het Openbaar Ministerie (OM).

De twee mannen die vandaag werden aangehouden waren volgens het OM vermoedelijk agenten voor de Deventenaren. In die hoedanigheid zouden zij tienduizenden euro’s bij Syriërs hebben opgehaald om deze vervolgens zonder de vereiste vergunning naar Syrië en Turkije te laten sturen. Ook ontvingen de agenten bedragen uit het Midden-Oosten die ze moesten uitbetalen aan mensen in Nederland, Groot-Brittannië of Duitsland.

De FIOD en het OM doen meerdere onderzoeken naar financiering van personen die zijn uitgereisd om deel te nemen aan de gewelddadige jihad en heeft al tientallen verdachten op de korrel. Zij zullen allen voor de rechter worden gebracht, zegt het OM.

  1. President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

    President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

    De Mexicaanse autoriteiten hebben een storm aan kritiek gekregen nadat donderdag de zoon van de bekende drugsbaas El Chapo kort na zijn arrestatie werd vrijgelaten vanwege een geweldsexplosie die de aanhouding veroorzaakte. Maar de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verdedigt het besluit. ,,De beslissing is genomen om levens te beschermen. Je kan vuur niet met vuur bestrijden. We willen geen doden. We willen geen oorlog’’, zei hij vrijdag op een persconferentie.
  2. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

    Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

    Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.