De lift in kwestie.
Volledig scherm
De lift in kwestie. © Fire Department New York

Flatbewoner New York vermorzeld door vallende lift in superdeluxe woontoren

In New York is gisteren een 30-jarige bewoner van een superdeluxe appartementencomplex in Manhattan op gruwelijke wijze om het leven gekomen nadat hij was geplet door een lift. Op het moment dat Sam Waisbren, het slachtoffer, op de begane grond de lift uitstapte en één voet in de lobby had gezet viel de nog volle lift met geopende schuifdeuren plotseling keihard een verdieping omlaag. De man was volgens de politie op slag dood. 

De New York Times meldde vanmorgen (Nederlandse tijd) dat de politie bezig is met een onderzoek naar het schokkende incident. Inmiddels zijn ettelijke getuigen gehoord, net als de beheerder van het gebouw en het onderhoudsbedrijf dat de liften op gezette tijden controleert. Duidelijk is al wel dat, een seconde voordat Waisbren om het leven kwam, een andere man probleemloos was uitgestapt. De andere mensen in de lift kwamen, op wat kneuzingen na, met de schrik vrij. De lift viel met grote snelheid een etage naar beneden en kwam op de keldervloer tot stilstand. 

Het slachtoffer woonde al geruime tijd in het gebouw. Het appartement dat hij huurde kostte per maand zo'n 3200 euro, inclusief servicekosten voor onder meer de lift. Volgens de vader van Sam Waisbren klaagde zijn zoon de afgelopen tijd regelmatig over de liften die kuren vertoonden. De beheerder van het gebouw kreeg in mei van dit jaar nog een boete van omgerekend ongeveer 1000 euro omdat de veiligheidsvoorzieningen van een van de liften niet werkten. Zo functioneerde het remsysteem niet dat bij calamiteiten automatisch in actie moet komen. Het mankement werd hersteld, maar de beheerder zou de boete nooit hebben betaald. Of de Amerikaan tijdens het ongeval in de betreffende lift stond, is nog onduidelijk. 

Woest

Hoe dan ook is de vader van het dodelijk slachtoffer woest op de eigenaar van het pand en in breder verband op beheerders van andere hoge gebouwen in de Amerikaanse metropool. ,,In New York betaalt iedereen een godsvermogen om er te kunnen wonen en het minste dat je dan mag verwachten is dat noodzakelijke voorzieningen als liften goed worden geïnspecteerd en onderhouden.” De vader stelt het zeer moeilijk te hebben met de zinloze dood van zijn zo geliefde zoon. ,,Hij was een rustig persoon die bezig was met zijn carrière en nog een heel leven voor zich had.”

Na het ongeluk hebben zich meerdere gebruikers van de liften in het pand - The Manhattan Promenade aan 344 Third Avenue - bij media gemeld. Een flatbewoner zei tegen zender ABC7 dat het ‘voortdurend gedonder is met de liften die tussen etages stoppen of opeens te snel omhoog of omlaag gaan’. Een andere bewoner sprak van ‘een horrorlift’ die voor de eerste keer tot iemands dood heeft geleid. ,,Alleen de trappen gebruiken kan helaas niet omdat het pand met 23 verdiepingen veel te hoog is.”

Onderzoek

Het incident wordt momenteel onderzocht door de gemeentedienst die toeziet op de veiligheid van gebouwen in New York. Het Department of Buildings zegt het drama tot op de boden uit te zullen zoeken. ,,Liften zijn in New York nog steeds met voorsprong de veiligste manier van verplaatsen”, aldus een zegsman. De dienst wil na de dood van de man ‘de onderste steen boven’. ,,We zullen niet rusten tot we weten hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen. Niet alleen in dit gebouw maar overal in de stad.”

In New York, een wereldstad vol hoogbouw, zijn naar schatting 70.000 liften waarmee volgens The New York Times vrijwel nooit ongelukken gebeuren. Het gebouw waar softwareontwikkelaar Waisbren sinds vijf jaar met zijn vriendin woonde, heeft 183 appartementen en twee liften voor alle huurders. Politici in New York hebben de gemeente gevraagd om maatregelen. Volgens het democratische raadslid Savino loopt de stad 20 jaar achter met het ontwikkelen van standaardafspraken voor aannemers en monteurs die met liften werken. ,,Daardoor lopen New Yorkers een groot gevaar”, aldus Savino.  

  1. Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Wetenschappers hebben een bacterie ontdekt die zich voedt met de nu nog onafbreekbare kunststofsoort polyurethaan: een materiaal dat op grote schaal wordt gebruikt voor auto-interieurs, sportschoenen, luiers, keukensponzen, matrassen, verf en schuimisolatie. Het spul wordt meestal naar de vuilstort gebracht omdat het extreem lastig te recyclen is. De Duitse experts die de microscopisch kleine ‘plasticvreter’ traceerden, spreken van een doorbraak op het gebied van afvalverwerking.
  2. Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavirus

    Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavi­rus

    De ruim duizend inwoners van het stadje Ferrera Erbognone in het noorden van Italië blijken geen van allen vatbaar voor het coronavirus. Terwijl in omliggende gemeenten op grote schaal sprake is van Covid-19-besmettingen en - doden heeft het plaatsje in de zwaar getroffen Italiaanse regio Lombardije nergens last van. Wetenschappers vermoeden dat de inwoners op de een of andere manier immuun zijn voor de ziekte. Analyses van hun bloed moeten aantonen hoe dan kan.