Volledig scherm
Floortje Dessing in de schuilkelder in Sanaa, Jemen, waar ze de afgelopen dagen verbleef. De presentatrice is ambassadeur van het Rode Kruis en bezocht het land met een team van die hulporganisatie. © ANP Handouts

Floortje Dessing ontsnapt uit Jemen

Televisiemaakster Floortje Dessing is vandaag uit het door oorlog verscheurde Jemen ontsnapt. Ze is samen met hulpverleners van het Rode Kruis veilig geland in het nabijgelegen Djibouti. Het gaat naar omstandigheden goed met hen.

Dessing verschool zich de afgelopen dagen met hulpverleners van het Rode Kruis in de kelder van het Rode Kruis-hoofdkwartier in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. De Nederlanders belandden daar in de burgeroorlog die hevig was opgelaaid. De coalitie, onder aanvoering van Saoedi-Arabië, vecht daar tegen door Iran gesteunde Houthi-rebellen met onder meer tanks en mortieren. Dessing was in Jemen voor opnames van haar televisieprogramma Floortje naar het einde van de wereld.

,,Ik ben immens dankbaar dat ik veilig en wel op weg naar huis ben, maar tegelijkertijd besef ik ook dat voor de burgers van het land het conflict onverminderd hard doorgaat'', zegt Dessing vanuit Djibouti. ,,Ik ben me bewust van het feit dat voor de inwoners van Jemen het leed nog niet geleden is en heb ontzettend veel respect voor de hulpverleners van het Internationale Rode Kruis die zijn achtergebleven om hulp te verlenen.''

Naar huis

Merlijn Stoffels van het Rode Kruis, die met Dessing in de kelder zat, roept op het lot van de Jemenieten niet te vergeten. ,,Wij hebben het land kunnen verlaten, maar de mensen daar kunnen geen kant op en zitten vast in een afschuwelijk conflict.'' De groep hoopt zo snel mogelijk door te kunnen vliegen naar huis.

Het Rode Kruis kon vooralsnog niets kwijt over de manier waarop Dessing en het team zijn ontkomen aan het geweld. De organisatie laat weten dat de groep een tijdelijke mediastop inlast om bij te komen van alle indrukken van de laatste paar dagen.

Ondertussen woedt de oorlog in Jemen verder. De Houthi-rebellen maakten vandaag bekend dat zij ex-president Ali Abdullah Saleh, een voormalig bondgenoot, gedood hebben toen ze met geweld probeerden de controle te krijgen over Sanaa. Hoe Saleh precies aan zijn eind is gekomen, is niet duidelijk. 

Volledig scherm
Merlijn Stoffels van het Rode Kruis. © Merlijn Stoffels