Een geldautomaat van de Sparkasse in Aken na een plofkraak in mei vorig jaar.
Volledig scherm
Een geldautomaat van de Sparkasse in Aken na een plofkraak in mei vorig jaar. © Videostill Aachener Nachrichten

Fors meer plofkraken in Duitsland: vaker explosieven, twee derde van alle verdachten uit Nederland

Het aantal plofkraken in Duitsland is vorig jaar flink gestegen. Met 414 gevallen waren het er maar liefst 65 meer dan in 2019 (toename van 18,6 procent). De plofkrakers maakten ook meer buit: zo'n 17,1 miljoen euro, tegenover 15,2 miljoen euro in het jaar ervoor. Dat meldt de federale recherche (BKA) in haar vandaag gepubliceerde jaarverslag over 2020.

10 reacties

 • J Zeeman

  1 jaar geleden
  De enige maatregelen die hier kunnen helpen zijn inderdaad veel strenger straffen, bezit (nu en toekomstig) afpakken, eventueel uitzetten. Alle andere maatregelen zoals bomvrije geldautomaten of zelfs geen geldautomaten zal het probleem alleen verplaatsen. Geen geldautomaten meer? Dan pakken we een winkel of een willekeurige oudere. Deze randfiguren zijn tot alles in staat zolang het maar niet op werken lijkt.
 • Leo Haas

  1 jaar geleden
  Veel strenger straffen en ALLE schade op de daders verhalen!
 • Peter v.d. Wolf

  1 jaar geleden
  #Don Frenser Ook echt alle schade verhalen, dus ook de gestolen snelle Audi's met een waarde van een ton. Zodat wij niet indirect via onze autoverzekering meebetalen. En één van de nationaliteiten intrekken en uitzetten naar dat andere land, of is dat politiek niet correct ?
 • Don Frenser

  1 jaar geleden
  de strafjes voor deze figuren zijn echt veel te laag in NL. Ik ben nog een kind, ik ben zielig, ik ben migrant. Allemaal smoesjes om onder een straf uit te komen. Beginnen met iedere veroordeelde dader aan te pakken voor alle schade. Dus levenslang echt niets meer te makken. 1 Stel kleding is voldoende. Alle inkomen terugbetalen. Alleen brood en soep is voldoende om te overleven. Ook defamilie aanpakken, want daar begint het probleem. Als ze minderjarig zijn alles van de familie afnemen.
 • Ben Hoog

  1 jaar geleden
  Sta ik ergens op een kruising in de avond in Amsterdam Nieuw West. Zie ik uit drie verschillende richtingen een Mercedes C63S AMG naderen. Een moment later een Bentley Betayga. In één van de armste wijken van Amsterdam rijden de duurste versies van de duurste auto's rond. Allemaal achteroverleunend met blauwe Gartier zonnebrilletjes. Want ze zijn hier de baas, want je mag niet ethnisch profileren. Ik kan wel inschatten waar een gedeelte van die 35 miljoen beland is. Gaat goed hier.