Volledig scherm
De Noord-Koreaanse overloper Ji Seong-ho tijdens zijn bezoek aan het Witte Huis © AP

Forse kritiek op zus van Kim Jong-un: 'Zuid-Koreanen haten haar'

De Noord-Koreaanse overloper Ji Seong-ho, die door de Amerikaanse president Trump tijdens zijn State of the Union-toespraak in het zonnetje werd gezet, heeft forse kritiek geuit op de zus van leider Kim Jong-un. ,,Arrogant'', noemt hij Kim Yo-jong.

Volledig scherm
'Zuid-Koreanen haten Kim Yo-jong en haar bezoek', aldus de gevluchte Ji Seong-ho © AP

De 35-jarige invalide Ji Seong-ho wist in 2006, via een ondergronds netwerk dat hem door China en andere landen loodste, Zuid-Korea te bereiken. Een reis die hij volbracht op de twee houten krukken die zijn vader ooit voor hem maakte.

,,
Seong-ho legde op zijn krukken duizenden kilometers af naar de vrijheid'', zei Trump in zijn speech. De eenbenige Noord-Koreaan is volgens de president het levende bewijs van de verschrikkingen in het Aziatische land.

Verlangen naar vrijheid

Volledig scherm
President Trump ziet Ji als het levende bewijs van het menselijke verlangen naar vrijheid © Photo News

Trump: ,,Hij vertegenwoordigt het verlangen van elk mens om in vrijheid te leven.'' Ji Seong-ho zelf is zeer te spreken over Trumps inspanningen, als het aankomt op het verbeteren van de mensenrechten in zijn land.

De uitnodiging die hij samen met andere Noord-Koreaanse vluchtelingen kreeg om met Trump te spreken, noemt hij een mijlpaal. Het gebaar van Trump geeft internationale aandacht aan het gevecht dat vrijheidslievende Noord-Koreanen leveren.

Kim Yo-jong arrogant

Volledig scherm
Ji, die slechts één arm en één been heeft, wist op krukken Zuid-Korea te bereiken © Photo News

Over Noord-Korea zelf is Ji Seong-ho minder te spreken. Zo ook over het bezoek van Kim Jong-uns zus aan het zuiden. Volgens Ji, die een mensenrechtenorganisatie voor Noord-Koreanen runt, gedroeg Kim Yo-jong zich arrogant en was ze weinig verontschuldigend tijdens haar reis naar Zuid-Korea.

,,Zuid-Koreanen haten Kim Yo-jong en haar bezoek.'' Dit in tegenspraak met de media, die de zus van de Noord-Koreaanse leider bejubelden. Zo noemden ze het 'charmeoffensief' een doorslaand succes. 

Over het regime van haar broer en de behandeling van zijn volk repten de media met geen woord. Ji Seong-ho neemt evenwel geen blad voor de mond en zegt: ,,Yo-jongs opa, Kim il-Sung is een oorlogsmisdadiger.''

Geen goed woord

Ook voor vader Kim Jong-il heeft hij geen goed woord over. ,,Haar vader heeft 3 miljoen mensen de hongerdood ingejaagd.'' Ji houdt Kim Jong-un verantwoordelijk voor de schendingen van mensenrechten in Noord-Korea.

,,De familie Kim houdt het Noord-Koreaanse volk in gijzeling en bedreigt de wereld met nucleaire wapens'', zegt hij
. De zus van de dictator moet zich daar meer van bewust zijn, aldus de mensenrechtenactivist.

Volledig scherm
Ji Seong-ho steekt zijn krukken op naar het juichende publiek tijdens de State of the Union © REUTERS