Volledig scherm
Vitali Tsjoerkin. © reuters

Forse kritiek Rusland op Nederlands rapport MH17

Rusland heeft vandaag forse kritiek geuit op het Nederlandse rapport met eerste bevindingen over de oorzaak van de vliegramp in Oekraïne. De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin liet weten dat hij het nauwelijks als internationaal en onafhankelijk beschouwt en dat de bevindingen te vaag zijn.

'Het bevestigt alleen het voor de hand liggende: het vliegtuig is niet uit zichzelf neergestort - het werd neergeschoten', aldus Tsjoerkin. Hij liet aan het Russische persbureau Ria Novosti weten dat het rapport geen melding maakt van de resolutie van de VN-Veiligheidsraad die oproept tot een onafhankelijk en internationaal onderzoek.

Dat Nederlandse experts het onderzoek hebben verricht met medewerking van Oekraïne is volgens Tsjoerkin niet genoeg. 'Ik moet concluderen dat een echt internationaal onderzoek niet heeft plaatsgevonden', liet hij weten.

Toestel doorboord
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) presenteerde gisteren een rapport over de eerste bevindingen over de oorzaak van de vliegramp. Daarin werd geconcludeerd dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines waarschijnlijk is doorboord 'door een groot aantal objecten'.

De onderzoekers van de OVV hebben nog niet op de plaats van de ramp onderzoek kunnen doen door de gevaarlijke situatie daar. De crashsite ligt in het strijdgebied van Oekraïense troepen die vechten tegen Russisch gezinde separatisten.