Oerlemans in Beirut, in 2006.
Volledig scherm
Oerlemans in Beirut, in 2006. © ANP

Fotograaf Jeroen Oerlemans omgekomen in Libië

De Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans is in de Libische stad Sirte omgekomen door een scherpschutter van de Islamitische Staat (IS). Het Belgische Knack, waar Oerlemans voor werkte, en het Ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigen zijn dood.

Oerlemans was in Libië voor een reportage. Joanie de Rijke, medewerker van Knack, meldde de dood van Oerlemans aan het medium. Zij was samen met hem in het land.

Kogelwerend vest
Volgens Nieuwsuur-reporter Jan Eikelboom droeg Oerlemans een kogelwerend vest, maar zou de kogel hem langs de zijkant in het hart hebben geraakt.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is aangedaan door het nieuws. ,,Oerlemans is een journalist die doorging waar anderen stopten. Gedreven om het nieuws in beeld te brengen, juist in de brandhaarden van de wereld. Dat hij hiervoor nu de allerhoogste prijs betaalt, is diep triest.''

Algemeen secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt het overlijden van Oerlemans een slag voor de Nederlandse journalistiek. ,,Diep- en diep triest dat Oerlemans het leven heeft moeten laten, terwijl hij zo belangrijk werk deed.''

Ontvoering
Oerlemans was in 2012 al eens ontvoerd. Hij werd samen met de Britse fotograaf John Cantlie in juli van dat jaar een week in Syrië vastgehouden. Na een week bevrijdden strijders van het Vrije Syrische Leger hen. Drie mensen werden voor de ontvoering aangeklaagd in Groot-Brittannië, maar ze gingen vrijuit, onder meer doordat Cantlie niet als getuige kon opdagen.

Riskant
Na de ontvoering had zijn vrouw Boes Hogewind al haar twijfels of Oerlemans de oorlogsverslaggeving voor gezien zou houden. ,,Ik vraag me af hoe hij er over een tijdje over denkt. Ik weet niet wat de ontvoering met hem doet. Hij wist dat dit ontzettend riskant was, maar hij vond dat iemand moest laten zien wat er in Syrië gebeurt.'' Ze zei toen ook niet aan te zullen dringen op stoppen. ,,Dat is zijn eigen beslissing.''

Bekijk hieronder een item terug uit Pauw met Jeroen Oerlemans

Jeroen Oerlemans, Diederik Samsom, Danny Ghosen en Humberto Tan tijdens een speciale uitzending van RTL Late Night voor vluchtelingen.
Volledig scherm
Jeroen Oerlemans, Diederik Samsom, Danny Ghosen en Humberto Tan tijdens een speciale uitzending van RTL Late Night voor vluchtelingen. © anp
  1. ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

    Nederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.