Volledig scherm
Nilüfer Demir © Fotostill

Fotografe over peuter Aylan: Ik versteende helemaal

De foto van de driejarige Aylan, aangespoeld op het strand van het Turkse Bodrum, werd genomen door een journaliste van het Turkse persbureau Dogan News Agency (DHA). Ze legt de migrantencrisis bij Bodrum al jaren vast, maar dit moment vergeet ze nooit meer. ,,Toen ik Aylan zag liggen, versteende ik helemaal", zegt Nilüfer Demir.

Quote

Het enige wat ik kon doen is zorgen dat zijn verdriet gehoord werd

Nilüfer Demir
Volledig scherm
Aylan Kurdi © reuters

Nilüfer, die de crisis met vluchtelingen bij Bodrum al 15 jaar op beeld vastlegt, zag woensdagochtend samen met haar collega's de lichamen van de aangespoelde migranten op het strand, waaronder dat van Aylan. ,,We zagen direct dat het om peuters ging. We waren geschokt."

Ze besloot een foto van de jongen te maken. ,,Ik had geen andere optie dan mijn plicht als journalist te doen." Maar gemakkelijk was het niet. ,,Toen ik zijn levenloze lichaam zag, werd ik direct emotioneel.

Zijn verdriet
,,Aylan lag daar met een rood t-shirt en donkerblauwe korte broek op het strand. Hij lag met zijn gezicht rchting de grond", vertelt ze. ,,Het enige wat ik kon doen is zorgen dat zijn verdriet gehoord werd. Ik kon dus alleen maar mijn camera aan het werk zetten en die foto nemen."

De fotografe zag direct nog een kindje liggen, het vijfjarige broertje van Aylan, Galip. ,,Hij lag honderd meter verderop. Ik ging naar hem toe, en het viel me direct op dat ze allebei geen reddingsvesten of armbanden omhadden om ze te helpen drijven in het water."

Veranderen
Nilüfer hoopt dat al dit leed snel stopt. ,,Ik heb sinds 2003 in dit gebied ontzettend veel incidenten met migranten zien. Ik heb hun dood gezien, hun drama. Dit moet veranderen."

Bekijk het hele interview met Nilüfer hier.