Volledig scherm
De foto van premier Mark Rutte met politieke leiders uit Maleisië, Australië, Oekraïne en België viel totaal verkeerd. © belga

'Foute foto MH17-overleg niet de schuld van Rutte'

De 'foute foto' die dinsdag in New York werd gemaakt na het overleg over de berechting van degenen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17, valt minister-president Mark Rutte niet te verwijten. Dat concludeert imagodeskundige Zabeth van Veen. ,,Al zullen nabestaanden van de slachtoffers anders naar de foto kijken."

Quote

De fotograaf of degene die de regie had wilde een bepaalde saamhorig­heid uitstralen, maar dat is niet zo goed gelukt

Zabeth van Veen, imagodeskundige

De opmerkelijke foto kwam de premier op veel kritiek te staan. Mensen vinden de foto jolig en respectloos. ,,Zeker als je bedenkt wie er op staan en wat de aanleiding is", aldus een Twitteraar over het plaatje dat werd geschoten na een MH17-overleg in New York. Van Veen begrijpt dat wel. ,,Een beeld zegt vaak meer dan 1000 worden en ieder mensen interpreteert dat op zijn eigen manier."

Vooral voor de nabestaanden ligt het gevoelig. Van Veen: ,,Mijn buurmeisje zat ook in het vliegtuig dat neerstortte boven Oekraïne. Mijn buren zullen met een andere emotie naar de foto kijken."

Volgens de deskundige van ImagoMatch waren de intenties louter positief. ,,Het is een moderne versie van de drie musketiers. Maar in plaats van elkaar het zwaard toesteken, staan ze er wat krampachtig bij. De fotograaf, of degene die de regie had, wilde een bepaalde saamhorigheid uitstralen, maar dat is niet zo goed gelukt."

Duwtje
Mark Rutte staat op de foto samen met politieke leiders uit Maleisië, Australië, Oekraïne en België. Al deze landen zijn inwoners verloren door de ramp en willen de mensen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het vliegtuig berechten. Ook minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken was aanwezig bij het overleg in New York, net als zijn Australische collega Julie Bishop.

Volgens Van Veen gingen de kopstukken niet vrijwillig op de foto. ,,Dat zie je wel. De man rechts kijkt ook niet enthousiast en moet een duwtje krijgen om op de foto te gaan. Het is een fout van de fotograaf, deze mensen voeren alleen maar zijn idee uit."

Rutte koos voor een ingetogen glimlach. ,,We zijn gewend aan Rutte's big smile, maar hier lacht hij zijn tanden niet bloot. Daar is niks mis mee. Hij kijkt ook niet chagrijnig, dat had ook niet gepast geweest. Bij een schaterlach kan ik me voorstellen dat je hem dat verwijt."

Ze vervolgt: ,,De premier moet het spel spelen en kan het niet maken om niet op de foto te gaan. Wil je verder in het hele conflict of de situatie rond rampvlucht MH17 dan moet je samenwerken. Niemand had kunnen zeggen 'ik wil niet met jullie op de foto', dat had de sfeer bedorven en waren er misschien geen vervolggesprekken meer gekomen. Je kunt je vijanden beter dichtbij houden, dan ver weg."

Volledig scherm
Premier Mark Rutte staat bekend om zijn 'big smile'. Zoals hier met United Nations Secretary-General Ban Ki-moon. © epa
Quote

De intentie was goed, maar ook goede intenties kunnen verkeerd uitpakken

Zabeth van Veen, imagodeskundige

Betere manier
Toch had de imagodeskundige niet voor deze foto gekozen. ,,Maar ik denk dat de mensen die hier kritiek op geven ook geen betere manier weten om de saamhorigheid uit te stralen. Een ander beeld dan met elkaar aan tafel zitten is lastig te verzinnen. En dan te bedenken dat het allemaal mensen met ego's zijn en elkaar misschien niet eens mogen."

Het ministerie verklaarde dat de politieke leiders met de foto het gezamenlijke doel van de bijeenkomst wilden onderstrepen. ,,Het was niet meer dan dat, in zijn geheel niet", aldus een woordvoerder. ,,Blijkbaar wordt dat anders geïnterpreteerd, maar dat was zeker niet de bedoeling. Het ging juist om het nastreven van hetzelfde doel."

Schamen
En Rutte zelf? ,,Die schaamt zich niet en staat achter de foto. Anders zou hij hem niet op zijn Facebook en Twitter gedeeld hebben. Ik denk dat hij een heel goed gevoel had na de bespreking. Het ziet eruit alsof hij denkt 'ik krijg mijn zin toch wel'. De sfeer was bij de vergadering blijkbaar goed, ondanks het vervelende onderwerp. Maar wij zien die sfeer niet, omdat we er niet bij waren. De premier heeft daar wel zo naar gekeken. Zijn communicatieadviseur had hem moeten waarschuwen, maar met deze uitleg neemt niemand het je kwalijk."

De minister-president zette deze week de ene na de andere foto of filmpje online van zijn bezoek aan New York. Zal hij de volgende keer twee keer nadenken na deze commotie? ,,Je weet niet hoe het gaat", aldus Van Veen. ,,De intentie was goed, maar ook goede intenties kunnen verkeerd uitpakken."

Het bezoek aan Wall Street was een heel bijzondere afsluiting mijn bezoek aan New York.

Posted by Minister-president on  Tuesday, September 29, 2015