'Foute foto MH17-overleg niet de schuld van Rutte'
De 'foute foto' die dinsdag in New York werd gemaakt na het overleg over de berechting van degenen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17, valt minister-president Mark Rutte niet te verwijten. Dat concludeert imagodeskundige Zabeth van Veen. ,,Al zullen nabestaanden van de slachtoffers anders naar de foto kijken."
Delen per e-mail
De fotograaf of degene die de regie had wilde een bepaalde saamhorigheid uitstralen, maar dat is niet zo goed gelukt
De opmerkelijke foto kwam de premier op veel kritiek te staan. Mensen vinden de foto jolig en respectloos. ,,Zeker als je bedenkt wie er op staan en wat de aanleiding is", aldus een Twitteraar over het plaatje dat werd geschoten na een MH17-overleg in New York. Van Veen begrijpt dat wel. ,,Een beeld zegt vaak meer dan 1000 worden en ieder mensen interpreteert dat op zijn eigen manier."
Vooral voor de nabestaanden ligt het gevoelig. Van Veen: ,,Mijn buurmeisje zat ook in het vliegtuig dat neerstortte boven Oekraïne. Mijn buren zullen met een andere emotie naar de foto kijken."
Volgens de deskundige van ImagoMatch waren de intenties louter positief. ,,Het is een moderne versie van de drie musketiers. Maar in plaats van elkaar het zwaard toesteken, staan ze er wat krampachtig bij. De fotograaf, of degene die de regie had, wilde een bepaalde saamhorigheid uitstralen, maar dat is niet zo goed gelukt."
Duwtje
Mark Rutte staat op de foto samen met politieke leiders uit Maleisië, Australië, Oekraïne en België. Al deze landen zijn inwoners verloren door de ramp en willen de mensen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het vliegtuig berechten. Ook minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken was aanwezig bij het overleg in New York, net als zijn Australische collega Julie Bishop.
Volgens Van Veen gingen de kopstukken niet vrijwillig op de foto. ,,Dat zie je wel. De man rechts kijkt ook niet enthousiast en moet een duwtje krijgen om op de foto te gaan. Het is een fout van de fotograaf, deze mensen voeren alleen maar zijn idee uit."
Rutte koos voor een ingetogen glimlach. ,,We zijn gewend aan Rutte's big smile, maar hier lacht hij zijn tanden niet bloot. Daar is niks mis mee. Hij kijkt ook niet chagrijnig, dat had ook niet gepast geweest. Bij een schaterlach kan ik me voorstellen dat je hem dat verwijt."
Ze vervolgt: ,,De premier moet het spel spelen en kan het niet maken om niet op de foto te gaan. Wil je verder in het hele conflict of de situatie rond rampvlucht MH17 dan moet je samenwerken. Niemand had kunnen zeggen 'ik wil niet met jullie op de foto', dat had de sfeer bedorven en waren er misschien geen vervolggesprekken meer gekomen. Je kunt je vijanden beter dichtbij houden, dan ver weg."
De intentie was goed, maar ook goede intenties kunnen verkeerd uitpakken
Betere manier
Toch had de imagodeskundige niet voor deze foto gekozen. ,,Maar ik denk dat de mensen die hier kritiek op geven ook geen betere manier weten om de saamhorigheid uit te stralen. Een ander beeld dan met elkaar aan tafel zitten is lastig te verzinnen. En dan te bedenken dat het allemaal mensen met ego's zijn en elkaar misschien niet eens mogen."
Het ministerie verklaarde dat de politieke leiders met de foto het gezamenlijke doel van de bijeenkomst wilden onderstrepen. ,,Het was niet meer dan dat, in zijn geheel niet", aldus een woordvoerder. ,,Blijkbaar wordt dat anders geïnterpreteerd, maar dat was zeker niet de bedoeling. Het ging juist om het nastreven van hetzelfde doel."
Schamen
En Rutte zelf? ,,Die schaamt zich niet en staat achter de foto. Anders zou hij hem niet op zijn Facebook en Twitter gedeeld hebben. Ik denk dat hij een heel goed gevoel had na de bespreking. Het ziet eruit alsof hij denkt 'ik krijg mijn zin toch wel'. De sfeer was bij de vergadering blijkbaar goed, ondanks het vervelende onderwerp. Maar wij zien die sfeer niet, omdat we er niet bij waren. De premier heeft daar wel zo naar gekeken. Zijn communicatieadviseur had hem moeten waarschuwen, maar met deze uitleg neemt niemand het je kwalijk."
De minister-president zette deze week de ene na de andere foto of filmpje online van zijn bezoek aan New York. Zal hij de volgende keer twee keer nadenken na deze commotie? ,,Je weet niet hoe het gaat", aldus Van Veen. ,,De intentie was goed, maar ook goede intenties kunnen verkeerd uitpakken."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rutte bij MH17-overleg: we blijven werken aan tribunaal
Premier Mark Rutte heeft dinsdag in New York met politiek leiders uit Maleisië, Australië, Oekraïne en België overleg gevoerd over de berechting van degenen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 vorig jaar juli boven Oekraïne. -
PREMIUMTuinvogeltelling
Tuinvogeltelling op komst: zo lok je ook de schuwe vogels
Tienduizenden liefhebbers verschansen zich komend weekend achter de geraniums voor de Nationale Tuinvogeltelling. Hanne Tersmette van Vogelbescherming Nederland weet welke vogels je met welk voer lokt. -
Burgemeester Turnhout kwaad op funshoppende Nederlanders: ‘Pure schande’
De burgemeester van het Belgische Turnhout, Paul van Wiert, heeft zijn ongenoegen uitgesproken over Nederlandse funshoppers die de regels overtraden in zijn stad. Dat vertelt hij bij VTM Nieuws. -
Foto van Mark Rutte bij MH17-overleg valt verkeerd
Een foto van premier Mark Rutte met politieke leiders uit Maleisië, Australië, Oekraïne en België is totaal verkeerd gevallen. De opmerkelijke foto werd gemaakt na het overleg over de berechting van degenen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 vorig jaar boven Oekraïne. ,,De MH17-ramp op zo'n jolige manier uitbuiten is respectloos." -
PREMIUM
Overheid mikt op 1,7 miljoen laadpalen in 2030: beleggers zien gouden kansen
Nergens ter wereld is zo gemakkelijk een laadpaal te vinden als in Nederland. Elektrisch rijden is hot. De beurskoersen van bedrijven in de laadpaalbranche schieten door het dak.
-
Lichamen negen Chinese mijnwerkers gevonden na explosie
Reddingswerkers hebben in een goudmijn in de Chinese provincie Shandong de lichamen van negen mijnwerkers gevonden. Het dodental door de explosie in de mijn bij de stad Qixia twee weken geleden komt daarmee op tien. -
Arbeidsongeschikt door domme actie, moet de werkgever dan doorbetalen?
Stel, je raakt in je vrije tijd gewond door een domme actie - zoals het afsteken van illegaal vuurwerk - en kunt daardoor niet werken of raakt zelfs arbeidsongeschikt. Kan een werkgever dan weigeren je loon door te betalen? Arbeidsrechtadvocaat Gerard Berghuis legt uit hoe het zit. -
PREMIUM
Zo verschilt onze corona-aanpak met die van Frankrijk: Macron treedt op als ‘krijgsheer’
Geweld op straat, botsingen met politie: in Frankrijk hebben ze er volop ervaring mee. ,,Mijn advies is: zorg dat mensen niet radicaliseren'', zegt Sebastian Roché, deskundige op het gebied van sociale onrust.