'Fouten bij Nederlandse zoektocht slachtoffers MH17'
De leiding van de repatriëringsmissie heeft fouten gemaakt bij de zoekactie naar de slachtoffers van MH17. De belangrijkste Oekraïense commandant die de eerste 5 dagen leiding gaf aan de berging van slachtoffers van de rampvlucht MH17, heeft nooit gesproken met de Nederlanders.
Delen per e-mail
Niemand heeft mij tot de dag van vandaag geïnterviewd. Ik heb geen informatie gedeeld. Alle documenten waarmee wij hebben gewerkt, kaarten en schema's, liggen bij ons in de regionale staf.
Dat meldt RTL Nieuws, dat met twee kolonels van de Oekraïense reddingsdienst sprak over hun bergingswerk direct na de ramp. Uit die gesprekken blijkt dat de Nederlandse missie zelf is gaan zoeken zonder te beschikken over belangrijke informatie over de Oekraïense zoekactie, aldus RTL.
Kolonel Alexei Migrin van de Emergency Services van de regio Donetsk zegt: 'Ik was de leider van de bergingsoperatie.' Hij coördineerde op 17 juli de berging van de lichamen. Hij stuurde daarbij reddings-, mijnwerkers en vrijwilligers aan.
'U bent de eerste'
Volgens Migrin werd bij elk lichaam een document gevoegd, waarop informatie stond over de vindplaats. De Nederlandse autoriteiten zouden Migrin daar niet over hebben gesproken. 'U bent de eerste', zegt de kolonel tegen RTL.
'Niemand heeft mij tot de dag van vandaag geïnterviewd. Ik heb geen informatie gedeeld. Alle documenten waarmee wij hebben gewerkt, kaarten en schema's, liggen bij ons in de regionale staf.' Als het nodig mocht zijn, zegt Migrin de informatie beschikbaar te willen stellen.
Crashgebied uitgekamd
Het hele crashgebied werd door de Oekraïners uitgekamd in de dagen nadat het vliegtuig van Malaysia Airlines was neergehaald. Ook de gebieden waar de Nederlandse zoekers later geen toegang toe kregen. Migrin heeft het over een gebied van 160 vierkante kilometer waar gezocht zou zijn.
De Nederlandse missie die later in Oekraïne heeft gezocht, heeft het over een zoekgebied van 60 vierkante kilometer. Nederlandse zoekers hebben begin augustus 3,5 vierkante kilometer doorzocht. 'Een aantal plekken waar de Nederlanders hebben gezocht, waren al drie tot vier keer doorzocht door de lokale reddingswerkers.'
Slechte tolk
Verder was er voor een kort gesprek met brandweercommandant van Torez, Sergei Michenko, twee weken na de ramp een slechte tolk geregeld. Die was ook niet goed voorbereid op het gesprek, omdat hij dacht een gesprek te hebben met vertegenwoordigers van de OVSE. Het gesprek van een uur verliep 'uiterst moeizaam'.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie spreekt tegen dat de Nederlanders zonder overleg zijn gaan zoeken. 'Voordat de zoektocht begon, is met alle relevante partijen gesproken", aldus een woordvoerder.
In een reactie aan RTL laat de Nationale politie weten geen namen te noemen van personen met wie gesproken werd in Oekraïne. 'We werken met alle betrokken partijen goed samen en hebben veel respect voor de wijze waarop er daar gewerkt is.' Het zoekplan zou in bezit van de politie zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met je baby in één bed, doen of niet?
Moeders die samen met hun baby’s in één bed slapen, in veel culturen is het nog steeds de normaalste zaak van de wereld. Maar ook hier wint, nadat baby’s jarenlang in een wiegje werden gelegd, het zogenaamde ‘co-sleeping’ steeds meer terrein. En dat is niet zo raar: gebroken nachten worden bijvoorbeeld een stuk minder ingrijpend, doordat je niet meer hoeft op te staan voor een nachtvoeding. -
Instagram doet hit-app Clubhouse na: wat zijn de verschillen?
Clubhouse is een grote hit: de app moet het makkelijk maken audiogesprekken met mensen van over de hele wereld te voeren. Dat begon eerst klein, maar de populariteit van de applicatie nam explosief toe toen beroemdheden als Elon Musk en Oprah accounts openden en met duizenden mensen tegelijk gingen chatten. -
Mondkapjesschandaal in Duits parlement aan vooravond van ‘superverkiezingsjaar’
Het Duitse parlement is opgeschrikt door een schandaal rond minstens twee leden van de CDU/CSU-fractie. Beide christendemocraten zouden tonnen provisie hebben gekregen voor hun bemiddeling bij de verkoop van mondkapjes. Tegen een van hen is een corruptieonderzoek gestart. -
Immens populaire Trabant verslaat Tesla op de Duitse autowegen
Er zijn in het afgelopen jaar duizend Trabants bijgekomen op de Duitse wegen. Daar rijden nu zelfs meer Trabants rond dan Tesla's. Dat blijkt uit een analyse van het Duitse onderzoeksbureau CAR, op basis van kentekenregistraties. Het icoon van de voormalige DDR weet blijkbaar nog altijd de harten te veroveren van Duitse automobilisten. -
PREMIUMKoken & eten
Zo eet je met gemak een week - of langer - geen vlees: ‘Hang niet de betweter uit’
Tienduizenden Nederlanders letten deze week op hun vleesinname: zo’n 18.000 van hen hebben zich opgegeven voor de Nationale Week zonder Vlees en velen doen het op eigen houtje. Hoe ga je het best te werk als je - tijdelijk of langer - vegetariër of veganist wil zijn?
-
Video
Zeker twintig doden en honderden gewonden door explosies in Equatoriaal-Guinea
Een drietal grote explosies op een militaire basis in Equatoriaal-Guinea heeft minstens twintig mensen het leven gekost. Honderden mensen raakten gewond. Dat meldt het lokale tv-station TVGE. Er wordt gevreesd dat er nog veel meer mensen onder het puin vast zitten. -
PREMIUM
Tsunamigevaar in Noord-Italië door gigantisch rotsblok dat in meer dreigt te storten
Een stuk berg van ruim 2 miljoen kubieke meter dreigt in het Noord-Italiaanse Lago d’Iseo te storten. Daardoor kan een grote vloedgolf ontstaan in het meer, die verschillende dorpen kan overspoelen. Uit voorzorg is een deel van het eiland dat midden in het meer ligt ontruimd. De bewoners van andere dorpen in de omgeving maken zich ernstige zorgen. -
Franse miljardair (69) omgekomen door helikoptercrash: ‘Zijn brute dood is een groot verlies’
De schatrijke Franse politicus Olivier Dassault, parlementslid namens de centrum-rechtse partij Les Républicains (LR), is zondag om het leven gekomen door een helikoptercrash. Zijn toestel stortte neer in de buurt van Deauville, in het noord-westen van Frankrijk waar hij een vakantiehuis had. Ook de piloot, de enige andere inzittende, overleefde het ongeluk niet. Dassault, telg uit een bekende familie van industriëlen, was 69 jaar.