Fractieleiders over Trump: Een gevaarlijke mafketel!

VideoDe tweestrijd in de Amerikaanse presidentsverkiezingen tekent zich, door het wegvallen van kandidaat na kandidaat, met de dag scherper af. Maar aan wie geven de Nederlandse politici, en dan met name de fractievoorzitters, de voorkeur? Donald Trump, die zich namens de Republikeinen kandidaat wil stellen, blijkt niet bijster populair bij de Haagse politici.

Volledig scherm
Donald Trump © AFP

Politiek verslaggever Frits Wester bevroeg voor RTL Nieuws de fractievoorzitters en de antwoorden liegen er niet om. Veel van hen spreken een voorkeur uit voor de democratische Hillary Clinton en schuwen harde bewoordingen aan het adres van miljardair Trump niet, zo blijkt uit Westers 'Fritsvlog'. Mocht Trump als overwinnaar uit de strijd komen, dan heeft hij in Den Haag weinig politieke vrienden.

Gevaarlijk voor wereldpolitiek
Voor SP-voorman Emile Roemer is de keuze tussen beide presidenten in spe niet zo moeilijk. ,,Alles beter dan Trump'', schampert Roemer. ,,Die man vind ik heel gevaarlijk voor de wereldpolitiek.'' PVV-leider Geert Wilders negeert Wester en beent met lange passen door de gangen van het Tweede Kamergebouw. Geen commentaar.

Quote

Trump doet de meest gestoorde uitspraken en lijkt een gevaar voor de wereld te zijn

Diederik Samsom, PvdA
Quote

Trump zet mensen tegen elkaar op, daar komt Amerika niet mee vooruit

Alexander Pechtold, D66
Volledig scherm
Een hardcore fan van Donald Trump © Photo News

Diederik Samsom (PvdA) wil Clinton ,,omdat Trump de meest gestoorde uitspraken doet de afgelopen weken en gewoon een gevaar voor de rest van de wereld lijkt te zijn''. Jesse Klaver, van GroenLinks, typeert Trump als ,,de grootste mafketel die er op dit moment in de wereld rondloopt.'' Daarbij zou Klaver het 'fantastisch' vinden als Hillary, als eerste vrouw, president van de VS wordt. 

Daar komt VS niet verder mee
Ook D66-fractieleider Alexander Pechtold kiest duidelijk voor Clinton, en smst aan Wester: ,,Clinton is ervaren en gedegen, als minister van Buitenlandse Zaken en senator. Politiek is ook een vak. En Trump? Tja, Trump zet mensen tegen elkaar op, daar komt Amerika niet mee vooruit.'' 

CDA-leider Sybrand Buma reageert niet op ,,verkiezingscampagnes aan de andere kant van de wereld''. Halbe Zijlstra van de VVD laat per telefoon weten dat als hij toch moet kiezen het 'dan maar Clinton' wordt. Zij die het willen zeggen, hebben duidelijk een voorkeur voor Clinton. De afkeer van Trump liegt er niet om. Alleen voor Kees van der Staaij (SGP) is geen van beiden favoriet.