De Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire
Volledig scherm
De Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire © REUTERS

Frankrijk dringt aan op snelle invoering 'digitaks'

Frankrijk blijft pushen om nog dit jaar omzetbelasting in de EU in te voeren voor techreuzen. Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) is ,,niet dolverliefd'' op dit plan, omdat Nederland liever een wereldwijde aanpak ziet om te zorgen dat grote internetbedrijven en digitale platforms eerlijke belasting betalen.

De EU-ministers van Financiën zijn vandaag bijeen in Sofia, Bulgarije om over het plan te praten. Meerdere lidstaten zijn tegen snelle besluitvorming over een 'digitaks' op EU-niveau. ,,Iedereen is het erover eens dat het huidige belastingsysteem moet worden aangepast aan de digitale economie. De vraag is of een tijdelijke Europese omzetbelasting de juiste oplossing is'', aldus Menno Snel, die namens Nederland afreisde naar Sofia.

Ook Malta, Luxemburg en Slowakije zien weinig in het plan. Peter Kazimir, de Slowaakse minister van Financiën zei vanmiddag: ,,Op Europees niveau betwijfel ik dat er snel een akkoord zal komen, want het is niet gemakkelijk om op belastingniveau tot overeenstemming te komen." Zijn Maltese collega Edward Scicluna voegde toe: ,,Wij zijn voorzichtig. We zijn niet tegen, maar willen luisteren. Het is best ingewikkeld."

 Volgens internationale regels betalen multinationals nu belasting over de winst in het land waar ze 'met steen en mortel' aanwezig zijn. Techreuzen die in de EU actief zijn, zoals Amazon en Apple, vestigen zich nu in fiscaal aantrekkelijke landen als Ierland en Luxemburg terwijl ze enorme omzetten draaien in andere lidstaten. Die lopen door de vestigingsregel belastinginkomsten mis.

Menno Snel
Volledig scherm
Menno Snel © ANP

Lange adem

De Europese Commissie presenteerde vorig jaar het voorstel om op de lange termijn de winsten te belasten van techreuzen in de landen waar hun gebruikers zitten, al zijn de bedrijven daar niet gevestigd. De nieuwste versie van dat plan is nu om over de omzet van deze bedrijven een belasting te heffen van drie procent. Het Europees Parlement stemde in februari al in met de zogeheten gezamenlijke geconsolideerde winstbelasting.

Omdat instemming over deze revolutionaire verandering een zaak van lange adem dreigt te worden, heeft Brussel de kortetermijnoplossing met een omzetbelasting bedacht. Ze vreest dat sommige landen, waaronder Frankrijk, anders op eigen houtje maatregelen treffen en er een lappendeken van regels in de EU ontstaat.

Onder andere Apple maakte handig gebruik van de vestigingsregel. Om die reden kreeg het bedrijf in 2016 een naheffing opgelegd van maar liefst 13 miljard euro.