Volledig scherm
De familie van Yoav Hattab bij zijn begrafenis in Bnei Brak © AP/Oded Balilty

Frankrijk en Israël begraven slachtoffers terreuraanslagen

Aanslag ParijsFrankrijk en Israël hebben gisteren zeven slachtoffers van de aanslagen in Parijs ten grave gedragen. 'Zij stierven voor onze vrijheid,' sprak president Hollande over de drie agenten. 'Wij hadden jullie anders willen verwelkomen,' zei zijn Israëlische collega Rivlin over de vier burgers.

Volledig scherm
© Getty Images

Ahmed Merabet (41)
De moslim die omkwam in een poging cartoonisten die zijn religie bespotten te beschermen, agent Ahmed Merabet, is tot held verklaard in Frankrijk. Zijn smeekbede aan de terroristen had geen enkel effect.

Het 'Ik ben Ahmed' verspreidde zich de afgelopen week gestaag over de wereld. Ahmed Merabet wordt geprezen om zijn moed, en ingezet als tegenwicht voor islamofobie. Laat deze agent die de vrijheid verdedigde het beeld van moslims bepalen, niet die terroristen, luidt de oproep. ,,Verwar extremisten niet met moslims," riep Ahmeds broer Malek op. ,,Mijn broer was moslim en hij is gedood door mensen die zich voordeden als moslim. Het zijn terroristen, meer niet."

Merabet is Fransman van Algerijnse komaf, opgegroeid in Livry-Gargan, een van de banlieus van Parijs. Hij werkte bij het politiekorps van het dichtbevolkte 11de arrondissement van de stad, waar Charlie Hebdo in een onopvallend pand huisde. Met zijn 8 dienstjaren was hij een ervaren medewerker van Brigade J2.

'Als een hond' is hij tijdens een van zijn rondes afgemaakt. Nicolas Comte van politievakbond Unité SGP kan niet anders concluderen uit de beelden die een omstander maakte van het moment dat een van de terroristen Merabet doodschoot.

Merabet had even daarvoor nog 'alles' gedaan om mensen te beschermen, zag de gepensioneerde buurtbewoonster Simone vanachter haar raam op de zesde verdieping. Hij schreeuwde naar voorbijgangers dat ze weg moesten wezen - 'Terug, naar binnen!' - en probeerde de terroristen te stoppen toen ze in hun vluchtauto wilden stappen. ,,Achter een boom trok hij zijn pistool en vuurde hij richting de Rue Nicolas Appert," beschrijft de Parijse dame tegenover Franse media.

Eenmaal in de buurt van de zwarte Citroën kwam de agent in de problemen. ,,Hij besefte dat hij alleen was," zag bewoner Alfred. ,,Hij draaide zich om en rende naar het park, waarschijnlijk om hulp te zoeken. Daar struikelde hij over het trottoir." De terroristen stapten uit hun auto en schoten van afstand hun kalasjnikovs leeg.

Dat hun slachtoffer kreunend ineen zakte was voor Chérif en Saïd Kouachi niet genoeg. ,,Wil je ons doden?" beet een van hen de zwaargewonde politieman toe. Die smeekte nog om genade. ,,Nee, c'est bon, chef," wist hij uit te brengen. Het is goed, ik doe je niks meer. Maar de terrorist schoot hem koeltjes een kogel door zijn hoofd.

Franck Brinoslaro (49)
De luitenant bij de politie was de persoonlijke beveiliger van de hoofdredacteur van Charlie Hebdo, Stephane Charbonnier, die al geruime tijd werd bedreigd. Daarvoor bewaakte Brinsolaroandere bedreigde Fransen. De luitenant was getrouwd en vader van twee kinderen.

Yohan Cohen (20)
Hij werkte al een jaar in de joodse supermarkt en was er het eerste slachtoffer. ,,Toen de terrorist dreigde een 3-jarig jongetje dood te schieten, greep hij naar zijn wapen. Hij werd door het hoofd geschoten,'' vertelt zijn neef Yonatan. Zijn vriendin Sharon Seb is ontroostbaar. ,,Mijn leven is naar de maan.'

Volledig scherm
Agenten dragen het lichaam van hun overleden collega Clarissa Jean-Philippe © epa

François-Michel Saaba (64)

De in Tunis geboren Saaba woonde met zijn vrouw in Parijs. De gepensioneerde manager was de vader van Jonathan en Emily, die allebei in Israël wonen. Saaba werd door Amedy Coulibaly gegijzeld en doodgeschoten in de joodse winkel. ,,Hij leefde voor het geluk van zijn gezin,'' aldus een van zijn vrienden.

Yoav Hattab (21)

De zoon van de vooraanstaande rabbijn Benjamin Hattab in Tunesië studeerde in Parijs. Hattab sr. is in Tunesië een gerespecteerd pleitbezorger van het democratisch proces. Bij de laatste Israëlische inval in Gaza vertelde Hattab jr. tegen een moslimjongere op Facebook: ,,Ik weet zeker dat Israël altijd zal blijven bestaan dus is het voor iedereen beter dat we in vrede leven.''

Volledig scherm
Vele toeschouwers bij de begrafenis van Yohan Cohen, Philippe Braham, François-Michel Saada en Yoav Hattab © afp

Philippe Braham (45)

Braham was een gewaardeerd klant van de joodse supermarkt. De verzekeringsagent deed er op het verkeerde moment boodschappen. Braham verloor het leven bij de bestorming. Hij was getrouwd en had vier kinderen. Drie ervan uit zijn tweede huwelijk met Valerie Ben-David. De oudste ervan overleed 3 jaar geleden.

Clarissa Jean-Philippe (26)

Ze liep op donderdag 8 januari bij toeval haar dood tegemoet. De politieagente, geboren in Martinique, ging met haar partner op een verkeersongeluk af toen ze werd doodgeschoten door terrorist Amedy Coulibaly. ,,Als het maar niet mijn kleine Clarissa is,'' dacht haar oma nog toen ze het nieuws hoorde dat er een agent was gedood. Haar collega's in de wijk Montrouge noemden haar 'onze kleine'.