Frankrijk haalt duizenden militairen weg uit Mali, maar blijft wel actief in de regio
Frankrijk trekt na negen jaar zijn militairen terug uit Mali. In het land bevinden zich nu nog zo’n 2400 Franse manschappen, die vooral strijden tegen islamitische terroristen. Maar de relaties tussen Frankrijk en Mali zijn de laatste jaren flink verslechterd.
Ook andere Afrikaanse en Europese landen trekken hun manschappen terug uit Mali. ,,We kunnen niet militair blijven samenwerken met een bewind dat andere doelstellingen nastreeft dan wij’’, zei de Franse president Emmanuel Macron donderdagochtend tijdens een persconferentie.
,,Het bewind in Mali klampt zich vast aan de macht onder het mom van de strijd tegen het terrorisme’’, aldus Macron. ,,Het geweld in Mali escaleert omdat de regering daar een beroep doet op huurlingen die zich niets gelegen laten liggen aan regels en wetten.’’
Gevaar
De Franse president maakte het vertrek bekend na overleg in Parijs, woensdagavond. Daar waren zo’n 25 staatshoofden en regeringsleiders uit Afrikaanse en Europese landen bijeen die in en rond Mali actief zijn. Voor president Macron was er veel aan gelegen om samen met die partners op te trekken: hij wil niet de indruk wekken als ex-koloniale grootmacht alléén de beslissingen te nemen.
De Franse president benadrukte dat het gevaar nog niet is geweken in de Sahel-regio. ,,Al-Qaeda en IS proberen hun werkterrein in dit deel van Afrika uit te breiden.’’ Daarom blijven er Franse militairen in het gebied, met name in Niger. ,,We willen onze acties tegen terrorisme vóórtzetten in de Sahel-regio, met name in Niger en de Golf van Guinee’’, staat in de gezamenlijke verklaring van de 25 landen.
Weinig effect
In 2013 besloot de regering van de Franse president Hollande om militairen naar Mali te sturen. Extremistische opstandelingen stonden toen op het punt om de hoofdstad Bamako in te nemen en dat wilde Parijs – op verzoek van de belaagde Malinese regering – voorkomen.
Sindsdien is het Franse leger in het land gestationeerd, met grond- en luchtmaterieel. Inmiddels zijn er ook Afrikaanse militairen en manschappen uit andere landen, waaronder Nederland, actief.
Maar volgens critici heeft de buitenlandse aanwezigheid weinig effect gehad. Rebellen en terreurorganisaties, gelieerd aan Al-Qaeda en IS, zijn er nog steeds actief. Aanvankelijk zaten ze vooral in noord-Mali maar inmiddels ook in de grensgebieden en in buurlanden.
Het geweld in Mali escaleert omdat de regering daar een beroep doet op huurlingen die zich niets gelegen laten liggen aan regels en wetten
Belangrijke slagen
De Franse regering zegt de terroristen wel degelijk belangrijke slagen te hebben toegebracht. Een aantal regionale kopstukken van de terreurorganisaties werd uitgeschakeld. Steden werden beschermd tegen de rebellen en een vijandige machtsovername.
De afgelopen jaren liep de spanning tussen Bamako en Parijs flink op. In Mali werden twee staatsgrepen gepleegd. De huidige machthebbers weigeren op korte termijn verkiezingen te organiseren, zoals Frankrijk eist. Het bewind in Bamako besloot de Franse ambassadeur het land uit te zetten.
President Macron maakt zich bovendien al lange tijd druk om Russische huurlingen. Die zouden gewapend rondlopen in Mali, met steun van de regering, en daar gruweldaden begaan net als eerder in de Centraal-Afrikaanse Republiek.
Bekijk hieronder onze meest bekeken video's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vier verdachten uitgeleverd aan VS in onderzoek naar moord op Haïtiaanse president
Drie Haïtiaans-Amerikanen en een Colombiaan zijn dinsdag uitgeleverd aan de Verenigde Staten voor hun rol bij de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse. Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten bekendgemaakt. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Aanvaller met mes bij metrostation in hart van Europese wijk in Brussel, drie gewonden
Een 30-jarige man heeft in een metrostation in het hart van de Europese wijk van Brussel mensen aangevallen met een mes. Er is sprake van drie gewonden, waarvan er één in levensgevaar zou verkeren. Dat meldt de politie. Zij heeft de dader aangehouden, zegt de burgemeester. Justitie heeft geen aanwijzingen dat het om een terreurdaad zou gaan. -
PREMIUM26
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.
-
Nederland voorstander opschorten EU-trainingsmissie in Mali
Nederland is voorstander van het opschorten van de EU-trainingsmissie in Mali. Dat maakte minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken vandaag duidelijk in de Tweede Kamer. Het kabinet maar ook de Kamer heeft ‘grote zorgen’ over de ontwikkelingen in Mali. -
-
-
Nooit eerder zoveel bedreigde neushoorns gestroopt in Namibië
Vorig jaar zijn er 87 neushoorns gestroopt in Namibië, het hoogste aantal ooit in het Afrikaanse land. Het is ook bijna twee keer zoveel als het jaar ervoor, toen er 45 werden gedood. -
PREMIUM
Vijf vragen over de militaire missie in Mali: ‘Ik vrees dat het een bloedbad gaat worden’
Nederland beraadt zich op de militaire missie in Mali. De toch al broze veiligheidssituatie in het Afrikaanse land is verder verslechterd en Rusland biedt nu hulp. Mali in vijf vragen aan de Nederlandse antropoloog en Mali-deskundige Mirjam de Bruijn.