Volledig scherm
De Franse president Macron. © AFP

Frankrijk ‘op z'n Hollands’ voor rechter gedaagd om klimaatbeleid

Nederland is toch soms nog even gidsland. In Frankrijk hebben vier milieuorganisaties namelijk de staat voor de rechter gedaagd. Parijs zou te weinig doen tegen de uitstoot van CO2.

Die gang naar de rechter is geïnspireerd op Nederland. Daar begon milieuorganisatie Urgenda met succes een proces tegen de staat. Bij een eerste uitspraak in 2015 én in hoger beroep in 2018 kreeg de overheid een flinke rechterlijke tik op de vingers. De Nederlandse staat werd door de rechter verplicht tot het nemen van méér klimaatmaatregelen.

Dat willen de Fransen nu ook bereiken. De milieuorganisaties, waaronder Greenpeace, stapten donderdag naar de rechtbank in Parijs. Ze verwijten de overheid nalatig te zijn. De CO2-uitstoot neemt sinds 2015 weer toe, zeggen ze, en dat is te wijten aan politieke beslissingen. Daardoor lopen mens en milieu gevaar, aldus de organisaties.

Een onlinepetitie van die strekking werd al door meer dan twee miljoen Fransen ondertekend. Vorig jaar december stelden de organisaties de regering een ultimatum: die kreeg drie maanden om extra klimaatmaatregelen bekend te maken.

Volledig scherm
Ook in Parijs gaan al wekenlang mensen de straat op om meer actie tegen klimaatverandering te eisen. © AFP

Minister van Milieuzaken François de Rugy wees de verwijten vorige maand van de hand. Hij schreef een memo van zo’n tien pagina’s met alle klimaatmaatregelen die de Franse regering al neemt.

,,De regering zegt dat ze niet nóg verder kan gaan, omdat daar onvoldoende draagvlak voor is’’, aldus kunstenaar en milieuactivist Cyril Dion die met president Macron sprak.

Maar de vier milieuorganisaties zeggen dat Frankrijk simpelweg niet voldoet aan internationale afspraken waar het zelf mee heeft ingestemd, op de Klimaattop in Parijs in 2015. ,,De regering weigert om maatregelen te nemen om zijn eigen doelstellingen te halen’’, stellen de organisaties. ,,Door niets te doen, lopen onze essentiële rechten gevaar: het recht op schone lucht bijvoorbeeld.’’

Omdat de regering in de genoemde drie maanden dus geen nieuwe stappen zette, besloten Greenpeace en de anderen zélf in actie te komen en nu naar de rechter te stappen.

Die aankondiging komt niet toevallig deze week. In de hele wereld – en ook in Parijs – gaan scholieren de straat op voor het klimaat en worden protestmarsen georganiseerd.

De stap naar de rechter is overigens nog geen garantie voor snel succes. Een eventueel vooronderzoek kan zeker een jaar in beslag nemen, waarmee een proces op z’n vroegst in 2020 wordt verwacht.