Volledig scherm
De gelehesjes-protesten houden Frankrijk al een paar weken in hun greep. © AFP

Frankrijk start onderzoek naar mogelijke Russische invloed #gelehesjes

Frankrijk is een onderzoek begonnen naar mogelijke Russische bemoeienis met de gelehesjes-protesten die het land nu al een paar weken in zijn greep houden. 

Franse veiligheidsdiensten bekijken of de Russen zich inderdaad met de betogingen bemoeien, zei minister Le Drian van Buitenlandse Zaken.

Zo zouden zeshonderd Twitter-accounts die doorgaans het Kremlin promoten zich inmiddels vooral en veelvuldig richten op Frankrijk, met het gebruik van de hashtag #giletsjaunes, de Franse benaming van de gele hesjes. Social media-experts stellen dat het erop lijkt dat die accounts daarmee het conflict willen uitvergroten.

Rusland is er al eerder van beschuldigd via social media onder meer de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. De Franse bewindsman wil verder niets zeggen totdat er iets uit het onderzoek komt.

Trump

Minister Le Drian heeft ook Donald Trump opgeroepen zich niet meer te bemoeien met de protesten van de betogers in gele hesjes in Frankrijk. Hij zei in een tv-programma dat Frankrijk zich niet bemoeit met binnenlandse aangelegenheden in de VS. Hij benadrukte dat Frankrijk van Washington hetzelfde verwacht.

Trump twitterde zaterdag dat het klimaatakkoord van Parijs niet zo goed uitpakt voor Frankrijk. ,,Protesten en oproer in heel Frankrijk. Mensen willen geen grote sommen geld betalen, waarvan veel gaat naar derdewereldlanden (die op twijfelachtige wijze worden geleid) om wellicht het milieu te beschermen.’’

De Amerikaanse president meldde dat Franse betogers op straat ‘wij willen Trump’ riepen. Volgens Le Drian is dat niet waar.

Economische ramp

De gelehesjes-protesten die Frankrijk nu al vier weken in de greep houden zijn ‘een ramp voor het bedrijfsleven en een ramp voor onze economie. Dat zegt de Franse Financiën-minister Le Maire.

De protesten, nu al vier weekends op rij, leiden ook tot massale diefstal, vernieling en plunderingen. Veel winkeliers hadden uit voorzorg hun panden dichtgetimmerd en ook grote ketens zoals Galeries Lafayette en Printemps bleven dicht terwijl ze eigenlijk hadden gerekend op een flinke decemberomzet. Al met al hebben de protesten de winkeliers in totaal minstens een miljard euro gekost, becijferde de branchevereniging.

Ook de toeristen bleven veelal weg, meldden reisbureaus. Er waren 40 tot 50 procent minder reserveringen vergeleken met vorig jaar, liet de hotelbranche weten. Dat kwam door alle foto’s en nieuwsberichten van de rellen die de wereld overgaan. Veel musea hielden ook de deuren dicht. Nadat een golfwinkel was geplunderd, sloegen relschoppers met de golfclubs de ramen van bankbedrijven aan diggelen.

Vandaag nog werd er een Apple Store geplunderd in Bordeaux.

  1. Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantieoord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantie­oord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is laatstelijk veel in de bergen te vinden. Reed hij vorige week nog te paard over de flanken van de heilige berg Paektusan, dit keer deed hij een andere piek aan. Wat hij bij de berg Kumgang en het nabijgelegen Diamond Mountain-resort aantrof, kon de goedkeuring van de grote leider niet wegdragen. ‘Armetierig’, vindt Kim de faciliteiten die daar door Zuid-Korea zijn neergezet. En dus moet de boel, bij gebrek aan nationaal karakter, tegen de vlakte.