Volledig scherm
© AFP

Frankrijk stopt met vergoeden homeopathische middelen

Frankrijk stopt met het vergoeden van homeopathische geneesmiddelen. Minister van Volksgezondheid Agnes Buzyn kondigde aan dat vanaf begin 2021 de vergoeding komt te vervallen. De Franse regering reageert daarmee op een advies eerder dit jaar van de gezondheidsautoriteit. Die constateerde na onderzoek dat de homeopathische middelen weinig effect hebben.

Eerder dit jaar nam ook Franse consumentenbond homeopatische middelen onder vuur. “Wat niet werkt, mag geen ‘geneesmiddel’ heten", was het besluit van de consumentenorganisatie  nadat het 55 homeopathische medicijnen onderzocht. Het nut ervan wordt niet alleen betwist, negen middelen werden zelfs afgeraden.

Fransen krijgen nu nog 30 procent van hun homeopathische middel vergoed. Dat wordt volgend jaar eerst 15 procent. In 2021 stopt de vergoeding volledig. Het vergoeden van homeopathische middelen kostte de Franse regering het afgelopen jaar zo'n 125 miljoen euro.

Buzyn erkent dat de maatregel negatieve en boze reacties van patiënten kan oproepen, aldus The Guardian. Maar, zegt de minister, artsen kunnen de middelen blijven voorschrijven en het staat mensen vrij er zelf voor te betalen.

In het Verenigd Koninkrijk, België, Zweden en Oostenrijk werden al eerder soortgelijke beslissingen genomen. In Nederland zitten homeopathische behandelingen niet in het basispakket, al kunnen mensen zich er wel aanvullend voor laten verzekeren.