Frankrijk verscherpt grenscontroles en verplicht gezondheidspas in horeca, winkelcentra en bij reizen
VIDEOFrankrijk gaat de grenscontroles verscherpen, vooral bij reizigers uit risicolanden. Bovendien is de gezondheidspas vanaf augustus verplicht in de horeca, winkelcentra en bij reizen per trein, vliegtuig of langeafstandsbus. Deze en andere nieuwe coronamaatregelen heeft de Franse president Emmanuel Macron vanavond aangekondigd tijdens een televisietoespraak.
Macron kondigde ook aan dat PCR-tests niet langer gratis zijn voor buitenlandse toeristen, omdat Fransen in het buitenland ook moeten betalen voor deze testen. De nieuwe maatregelen moeten de verspreidingsgolf van de deltavariant afremmen. ,,Deze variant is drie keer besmettelijker dan het oorspronkelijke virus, verspreidt zich in ijltempo over gebieden die niet door vaccinatie zijn gedekt’’, zei de president. Hij riep de bevolking daarom op zich te laten inenten, vooral 60-plussers en mensen met een zwakke gezondheid. ,,We moeten toewerken naar de vaccinatie van alle Fransen” , aldus Macron.
Hij vatte het algemene idee als volgt samen: “beperkingen opleggen aan niet-gevaccineerden in plaats van aan iedereen”, alvorens de veralgemenisering aan te kondigen van de gezondheidspas waarmee kan worden gecontroleerd of een persoon is ingeënt of niet besmet.
,,De gezondheidspas zal met ingang van augustus verplicht zijn in cafés, restaurants en winkelcentra, maar ook in zieken- en bejaardentehuizen en medisch-sociale instellingen. Nogmaals: alleen gevaccineerde of negatief geteste mensen zullen toegang hebben tot deze plaatsen’’, sprak de president, die eraan toevoegde dat de gezondheidspas binnen tien dagen ook verplicht is “op plekken van vrije tijd en cultuur, zoals bioscopen en theaters.”
EU-burgers
Sinds 9 juni kunnen alle inwoners van de Europese Unie door Frankrijk reizen als ze hun volledige vaccinatiestatus kunnen aantonen. Dat kan sinds 1 juli makkelijk met behulp van het Europese coronacertificaat. Indien reizigers (ouder dan 11 jaar) niet over zo’n coronacertificaat beschikken, moeten ze wel een negatieve PCR-test of antigeentest (niet ouder dan 72 uur) kunnen voorleggen, zelfs bij een doorreis.
De Franse politie controleert al streng of toeristen voldoen aan de nodige toegangsvoorwaarden om het land te betreden. Zelfs bij een doorreis moeten reizigers aan alle voorwaarden voldoen, bleek vorige week uit een reportage van het Vlaamse VTM Nieuws.
Verplichte vaccinatie
De Franse president kondigde ook aan dat coronavaccinatie verplicht wordt voor zorgmedewerkers en mensen die door hun werk in contact komen met risicogroepen. Vanaf 15 september zal de maatregel worden gecontroleerd en kunnen mensen die zich er niet aan houden gestraft worden. Zorgpersoneel dat daarna niet is ingeënt, mag niet meer werken en krijgt ook niet meer betaald, verduidelijkte gezondheidsminister Olivier Veran.
Veran riep de zorgverleners op om zich meteen te laten vaccineren, zelfs al hebben ze twee maanden de tijd. De werkgevers zijn bevoegd om controles uit te voeren zoals die al bestaan voor andere ziekten, zoals hepatitis B. Het gaat in totaal om ongeveer 1,5 miljoen werknemers in de zorgsector.
Met de verplichte vaccinatie volgt de regering het advies van de Franse Hoge Autoriteit voor de Gezondheid (HAS). De HAS had zaterdag aangeraden om de verplichting zo snel mogelijk in te voeren. Macron vroeg zich tijdens zijn toespraak ook openlijk af of uiteindelijk niet alle inwoners van Frankrijk een verplichte coronavaccinatie moeten krijgen.
Stijging
Het Franse onlineplatform waar mensen een vaccinatieafspraak kunnen maken, liep kort na de toespraak van Macron vast toen tot 17.000 mensen per minuut een tijdslot wilden reserveren. De Doctolib-site had tot ongeveer 20.40 uur een wachttijd van zes minuten om toegang te krijgen. Die wachttijd was om 20.48 uur al opgelopen tot negen minuten, meldde Franceinfo.
Frankrijk had zondagavond 4256 nieuwe besmettingen geregistreerd. In meer dan één op de twee gevallen gaat het om de deltavariant. De stijging van het aantal besmettingen is nog niet zichtbaar in de Franse ziekenhuizen. Daar lagen vandaag 7.137 coronapatiënten, 46 minder dan een dag eerder. Op de intensive cares liggen 957 patiënten als gevolg van een besmetting met Covid-19 (+10). Een week geleden waren dat er nog ruim 1000. Het afgelopen etmaal werden er 28 coronadoden geregistreerd.
Nederland
Ook in Nederland loopt het aantal nieuwe coronabesmettingen zo snel op dat het niet de vraag is óf Nederland een risicoland zal vormen, maar wanneer. Vanwege de besmettelijkere deltavariant en het loslaten van veel maatregelen groeien de besmettingscijfers zo hard dat Nederland in de categorisering van het ECDC, het Europese RIVM, afstevent op een rode of een donkerrode codering. De zorgeloze, Zuid-Europese zomervakantie waar veel Nederlanders na anderhalf jaar corona-ellende reikhalzend naar uitkijken, komt daardoor onder druk te staan.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noteerde afgelopen etmaal 8522 positieve coronatesten. Dat is minder dan afgelopen twee dagen, maar ruim vijf keer zoveel als de 1521 gevallen van maandag een week geleden. Zondag eindigde het aantal officiële coronabesmettingen op 9369, terwijl het RIVM zaterdag liefst 10.281 nieuwe gevallen noteerde. Dat was het hoogste aantal sinds 25 december. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht vanaf deze week een grotere bezetting op de intensive cares en verpleegafdelingen.
Niet alleen Nederland en Frankrijk, maar ook toeristische trekpleisters als Portugal en Spanje kampen met stijgende besmettingscijfers.
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMsuperslim
Brits wonderkind Teddy (4) telt tot 100 in 7 talen: ‘Niet hoogbegaafd maar hoogpresterend’
Is Teddy Hobbs (4) het slimste kind op aarde? De Britse kleuter leerde zichzelf lezen toen hij amper 2 jaar was. Inmiddels kan hij tot honderd tellen in zeven talen en behoort de kleuter tot de slimste twee procent leeftijdsgenoten ter wereld. -
Chinese ingenieur krijgt acht jaar celstraf in VS voor spionage
Een Chinese ingenieur is door een speciale rechtbank in de Amerikaanse staat Illinois veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf in de VS om spionage voor China. Hij zou de Chinese regering informatie hebben verstrekt over mogelijke rekruteringsdoelen. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Waarom blokkeert ‘machtig Navo-lid’ toetreding Zweden? 'Erdogan wil overkomen als sterke man’
De Turkse president Erdogan lijkt met de dag koppiger te worden. Zweden hoeft niet te rekenen op zijn steun voor het Navo-lidmaatschap. Hoe erg is dat? -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.
-
Met video's
‘Helse’ outfit van rapper Doja Cat gaat de wereld over: vijf uur stilzitten voor 30.000 kristallen
Internationale showbizzmedia raken niet uitgepraat over een bijzondere outfit van rapper Doja Cat (27). De Amerikaanse verscheen met rode bodypaint en meer dan 30.000 Swarovski-kristallen op haar lijf bij de Haute Couture Week in Parijs. -
-
-
Finland gaat mogelijk zónder Zweden voor het Navo-lidmaatschap
Als Finland niet op korte termijn kan toetreden tot de Navo mét Zweden, dan moeten de Finnen zich desnoods zonder het buurland bij het militaire bondgenootschap voegen. Dat suggereert de Finse minister van Buitenlandse Zaken. Turkije blokkeert vooralsnog de gezamenlijke wens van de Scandinavische landen om toe te treden. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.