Volledig scherm
Vrachtwagenchauffeurs hebben onder meer de A63 in het zuidwesten van Frankrijk geblokkeerd. Ze zijn bang dat hogere brandstofaccijns banen gaat kosten. © AFP

Frankrijk weer plat door protesten

Frankrijk stond vandaag voor de derde opeenvolgende dag in het teken van stakingen en protesten tegen de geplande pensioenhervorming. Het treinverkeer was ontregeld in het hele land en de meeste metrolijnen in Parijs waren stilgelegd. In tal van steden gingen mensen de straat op om te demonstreren tegen de plannen van de regering,

President Macron wil het ingewikkelde en voor sommige pensioengerechtigden erg gulle stelsel stroomlijnen en hervormen. Er moet geleidelijk één pensioenstelsel komen. Velen vrezen dat voorrechten en de soms erg lage pensioengerechtigde leeftijd gaan verdwijnen en dat ze straks langer moeten werken voor minder pensioen.

In Parijs, Marseille en andere steden gingen demonstranten de straat op. Daar werd ook geprotesteerd tegen werkloosheid en sociale onzekerheid. De zogenoemde gele hesjes lieten zaterdag ook weer van zich horen.

Vrachtwagenchauffeurs blokkeerden met hun trucks snelwegen. Hun woede is in de eerste plaats gericht tegen een geplande belastingverhoging op diesel. De vrachtwagenchauffeurs voerden onder meer actie op wegen rond Parijs, de A8 in het zuiden van het land en de A36 in het oosten. Personenauto’s mochten mondjesmaat passeren, maar buitenlandse truckers werden tegengehouden.

De Franse regering wil de accijns op diesel in 2020 verhogen. De maatregel moet jaarlijks 140 miljoen euro opleveren. Parijs zegt dat het dit geld wil investeren in het verbeteren van de infrastructuur en dat de transportsector daarvan ook profijt heeft.

Volledig scherm
© AFP
  1. Drie gevallen coronavirus in Frankrijk: RIVM ontkent dat patiënt in Nederland is geweest
    Dodental gestegen naar 41

    Drie gevallen coronavi­rus in Frankrijk: RIVM ontkent dat patiënt in Nederland is geweest

    In Frankrijk zijn drie gevallen van het besmettelijke coronavirus opgedoken: twee in Parijs en één in Bordeaux. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid. Volgens Agnès Buzyn zijn het de eerste gevallen die bekend zijn in Europa. Twee van de drie patiënten zijn familie van elkaar. Een van de patiënten, een 48-jarige man met Chinese roots, is opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux. Een artsendienst meldt via Facebook dat de man heeft verklaard op reis te zijn geweest naar China en via Nederland is teruggereisd. Iets wat het RIVM heeft uitgezocht en ontkent.