Volledig scherm
© Thinkstock

Frankrijk werkt aan verbod op hoerenloperij

Ondanks protesten uit de prostitutie zelf werkt Frankrijk aan een wet die de prostitutie moet uitbannen. De wetgeving zou erin voorzien dat het aanbieden van betaalde liefde niet strafbaar is, maar het ingaan op zo'n aanbod wel. Hoerenlopers kun straks maximaal rekenen op een straf van zes maanden en een boete van 3000 euro.

Volgens de opstellers van het wetsartikel zouden zeker negen van de tien prostitués het slachtoffer van mensenhandel zijn. Ook is men de mening toegedaan dat in landen, zoals Nederland, waar de prostitutie wordt gereguleerd juist meer misstanden zijn. Hoewel de hoerenvakbond liever het verschil tussen vrijwillige en gedwongen prostitutie in de wet geregeld wil zien, zou een verbod volgens de politici de enige echte oplossing zijn.

'ZeroMacho'
De bond meent echter dat gedwongen sekswerk er niet mee verdwijnt en het werk er voor de hoeren juist gevaarlijker op wordt. Als steun in de rug grijpen de wetsmakers terug op een petitie, 'ZeroMacho' genaamd. Deze is ondertekend door mannen die geen gebruik van betaalde liefde maken en zich omschrijven als de 'stille meerderheid'.

Wallen
Ook in Nederland wordt de politieke roep om een verbod steeds groter. Onder meer de ChristenUnie dringt aan op soortgelijke wetgeving. In een poging de prostitutie op de Wallen terug te dringen, heeft de gemeente Amsterdam alle omschrijvingen van het gebied, zoals 'spannend' en 'ondeugend', uit de toeristenfolders gehaald. In plaats daarvan staan er nu waarschuwingen voor criminaliteit in de brochures.