Volledig scherm
Kaarsjes worden aangestoken tijdens een minuut stilte voor de slachtoffers van de schietpartij in Brussel. De dader van de schietpartij was afkomstig uit Frankrijk. © belga

Frankrijk wil verbod op uitreizen jihadisten

Frankrijk wil voorkomen dat jihadisten het land verlaten om in het Midden-Oosten te vechten of trainen. Woensdag wordt hiervoor een wetsvoorstel ingediend.

Met de maatregel wil Parijs verhinderen dat teruggekeerde jihadisten aanslagen plegen in Frankrijk of in andere landen. Ongeveer 100 Fransen zouden momenteel van Syrië naar Frankrijk op weg zijn.

Brussel
Op 24 mei schoot een Franse teruggekeerde Syrië-ganger, Mehdi Nemmouche, vier mensen dood in het Joods Museum in Brussel. Eerder dit jaar wist Frankrijk nog een aanslag van een Syriëganger te voorkomen.

Door zijn koloniale verleden in Noord-Afrika en de moeilijke integratie van onder anderen Algerijnen in de Franse samenleving is het land al langer een doelwit voor radicale moslims.

Volledig scherm
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. © anp

Nederland
Ook andere Europese landen, waaronder Nederland, nemen maatregelen tegen de dreiging van teruggekeerde jihadisten. Vorige week maakte minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken bekend dat het kabinet vanaf volgend jaar 25 miljoen euro extra per jaar uittrekt voor de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD. Het extra geld wordt vrijgemaakt wegens 'toegenomen dreigingen', aldus Plasterk. De afgelopen 2 jaar zijn 14 jihadstrijders uit Nederland in Syrië en Irak omgekomen, vrijwel allen in Syrië. Ongeveer 130 mensen zijn naar dat strijdtoneel afgereisd, onder wie 20 vrouwen. Inmiddels zijn er van deze groep 30 teruggekeerd.

Amerika
In Amerika valt de dreiging vooralsnog mee. De Amerikaanse minister van Justitie, Eric Holder, meldde vandaag dat er minder dan honderd onderzoeken lopen naar Amerikaanse burgers die in Irak of Syrië vochten aan de zijde van islamitische opstandelingen. Holder is wel bezorgd over het risico van teruggekeerde jihadisten.

  1. Berenwelpje gedood omdat het te aardig reageerde op mensen

    Berenwelp­je gedood omdat het te aardig reageerde op mensen

    Rangers in het Scoggins Valley Park in de Amerikaanse staat Oregon hebben daar een nog jonge beer doodgeschoten, omdat het roofdier zich te vriendelijk gedroeg als er mensen in de buurt waren. Volgens de autoriteiten werd de schattig ogende berenwelp bijna dagelijks door parkbezoekers getrakteerd op eten terwijl het voederen van dieren ten strengste verboden is. De ‘makke’ beer was daarnaast een geliefd onderwerp voor selfies.
  2. Justitie weigert When They See Us-officier te ontslaan, zwarte gemeenschap de straat op

    Justitie weigert When They See Us-officier te ontslaan, zwarte gemeen­schap de straat op

    Het Openbaar Ministerie in het stadsdeel Manhattan in New York weigert officier Elizabeth Lederer te ontslaan ondanks hevige protesten uit de zwarte gemeenschap. Lederer raakte wereldwijd in opspraak vanwege haar betrokkenheid bij de onterechte veroordeling van vijf zwarte tienerjongens, begin jaren negentig. Hun verhaal kreeg de afgelopen weken wereldwijde bekendheid door de indringende Netflix-serie When They See Us.