Volledig scherm
Het uitkijkplatform van Tate Modern in Londen. Het jongetje dat werd geduwd, viel ongeveer 30 meter naar beneden. © AFP

Frans jongetje dat van museum Londen werd geduwd brak zijn benen, arm en ruggengraat

De 17-jarige jongen die zondag een Frans jongetje van de tiende verdieping van museum Tate Modern in Londen naar beneden duwde, is volgens Britse media een psychiatrisch patiënt die tijdens zijn daad op het uitkijkplatform heel even aan de aandacht van zijn begeleiders was ontsnapt. De tiener moet zich vandaag bij de rechter verantwoorden voor het schokkende incident waarbij een 6-jarig jongetje zwaar gewond raakte. Het kind brak zijn benen, een arm en zijn ruggengraat en heeft bloedingen in de hersenen. 

Volgens de Britse tabloids The Sun en Daily Mail is de aangehouden tiener ‘een extreem intelligente jongen die zwaar schizofreen is en niet zonder begeleiding de instelling mag verlaten waar hij verblijft’. Een voormalig verzorger die met de jongen werkte, vertelde The Sun dat de 17-jarige ‘de lastigste en meest uitdagende patiënt ooit’ is, waar hij ooit mee gewerkt heeft. ,,Hij is stevig gebouwd, onvoorspelbaar en heeft de neiging zich gewelddadig te gedragen, te flippen als hij zijn zin niet krijgt of iets krijgt opgedragen. Verder is hij superslim. Ooit keek ik met hem een quiz op tv en hij had alle antwoorden in een keer goed.”

De politie onderzoekt momenteel hoe het kan dat de tiener, die wordt verpleegd in een gesloten inrichting en een potentieel risico voor de samenleving wordt genoemd, een tripje naar het museum in Londen kon maken. Omdat de tiener minderjarig is, wordt zijn identiteit niet vrijgegeven. Hij had, zo is inmiddels gebleken, twee begeleiders bij zich. De voormalige verpleger noemt dat echter ‘te weinig’. ,,Er zijn er meer nodig om hem in bedwang te houden als hij agressief wordt.” Maar hij zou op het uitkijkplatform van Tate Modern aan hun aandacht zijn ontsnapt. Volgens ooggetuigen griste de tiener het Franse jongetje uit de handen van zijn moeder en gooide hij het kind zonder enige aanleiding over de balustrade. De jongen werd direct omsingeld door toeristen die hem vasthielden totdat beveiligers hem konden overnemen. 

Balkonhek

Ooggetuige Nancy Barnfield vertelde aan The Times dat ze haar kinderen, kort voor het incident, had gewaarschuwd voor de tiener omdat hij zich ‘behoorlijk opvallend’ gedroeg. ,,Hij hield steeds zijn handen achter zijn rug en maakte ons met zijn vreemde uitstraling erg bang. Ik was blij en opgelucht toen hij uit het zicht verdween.” Barnfield zag ook dat de moeder van het Franse jongetje over het balkonhek klom, toen ze besefte dat haar kind zeker 30 meter naar beneden was gevallen. De jongen kwam vijf verdiepingen lager op een plat dak terecht. 

Mark Welte, een schrijver uit San Francisco, heeft de moeder ervan kunnen weerhouden over de balustrade te klimmen, vertelde hij aan Daily Mail. ,,Toen ik over de rand keek zag ik het kind liggen. Het bewoog niet. De ontroostbare moeder heb ik vervolgens voor haar eigen veiligheid naar achteren geduwd.” Nadat ooggetuigen de tiener staande hadden gehouden, werd de 17-jarige in eerste instantie naar het café van het museum gebracht, omdat bewakers en politie er eerst van uitgingen dat hij familie van het jongetje was. Toen dat niet zo bleek te zijn, is hij opgesloten op een toilet en later officieel gearresteerd en afgevoerd. 

Het slachtoffertje werd ter plekke behandeld en daarna met spoed met een helikopter naar een nabijgelegen ziekenhuis vervoerd. Gisteren maakte de politie van Londen bekend dat het kind ‘in kritieke, maar stabiele toestand’ verkeert. Hij is buiten levensgevaar. De politie staat in contact met de getroffen familie en doet er alles aan het onderzoek tot een goed einde te brengen. De toestand van het slachtoffertje is volgens de Metropolitan Police in Londen stabiel.

  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”