Volledig scherm
Jan F. © Kos

Franse cel dreigt voor ‘koning van het paardenvlees’

In Parijs staan twee Nederlandse ondernemers terecht op verdenking van grootschalige fraude met paardenvlees. De officiële aanklacht: oplichting in georganiseerd verband. Daarop staat een maximumstraf van tien jaar cel.

Jan F. pendelde tot een paar jaar geleden regelmatig heen en weer. Van zijn fraaie villa in het Belgische Brasschaat, naar zijn ‘tweede’ woning bij het zonnige Spaanse Benidorm.

De Nederlander was de pensioengerechtigde leeftijd al gepasseerd. Dus hij hád het er van kunnen nemen. Maar dat deed hij niet. F. bleef hij zich bezighouden met zijn passie: paarden. Om precies te zijn: paardenvlees.

Jan F. was een handelaar in paardenvlees en een bekende in het circuit: een klant noemde hem eens ‘de Koning van de paarden’.

Maar dat was één kant van zijn reputatie. Hij was óók een bekende van justitie. Zo’n vijf jaar geleden werd hij veroordeeld. Hij had samen met collega-ondernemer Hans W. op grote schaal paardenvlees gekocht in Zuid-Amerika. Eenmaal geïmporteerd, plakten ze er stickers op waarop stond dat het ‘halal’ rundvlees was. Gelovige moslims dachten ‘rein’ te eten, maar zaten in werkelijkheid met nepvlees van ‘koning’ Jan F. op hun bord.

Voedselschandaal

Sinds vandaag staan Jan F. en Hans W. opnieuw terecht in Parijs. Weer op verdenking van fraude met paardenvlees.

De Nederlanders zouden de spil vormen in het grootschalige voedselschandaal dat in 2013 naar buiten kwam en dertien Europese landen omvatte.

Het duo kocht volgens justitie op grote schaal paardenvlees, in onder meer Roemenië, en verkocht dat aan het Franse bedrijf Spanghero. Dat maakte er bijvoorbeeld ‘lasagne met 100% rundvlees’ van, zoals op etiketten stond.

In totaal is volgens de Franse justitie zo’n 750 ton aan vlees op die manier illegaal verhandeld. dat kwam terecht in 4,5 miljoen kant-en-klaarmaaltijden in Europese supermarkten. Het leidde niet tot gezondheidsproblemen, maar het vertrouwen in de voedselketen werd er flink door geschaad.

,,Mijn cliënt spreekt alle beschuldigingen tegen’’, zei de Franse advocaat van F., Jérôme Triomphe, toen de Nederlander in 2014 in Frankrijk in hechtenis werd genomen. F. zegt dat hij altijd duidelijk is geweest tegen Spanghero: hij verkocht paardenvlees. Als er op de etiketten in de supermarkt stond dat er rundvlees in zat, moet dat in een later stadium zijn gedaan. Spanghero zegt echter dat F. en W. paardenvlees verkochten alsof het rundvlees was.

Volledig scherm
© Paardenvlees, foto ter illustratie.

Oplichting

De Franse justitie verdenkt álle partijen. Er was sprake van ‘goed georganiseerde fraude’ door Nederlanders èn Fransen, staat in het lijvige justitiedossier.

Niet alleen de twee mannen uit Breda staan daarom nu terecht, maar ook twee Franse directeuren van Spanghero. De officiële verdenking: oplichting in georganiseerd verband. Daarop staat een maximumstraf van tien jaar cel.

Vandaag werden op de eerste zittingsdag de aanklachten voorgelezen. W. luisterde netjes naar de rechter, F. was niet aanwezig en liet zich vertegenwoordigen door een advocaat. Die zei dat hij morgen de rechtmatigheid van het proces tegen zijn cliënt wil aanvechten. Voor het proces is drie weken uitgetrokken.

  1. Wachten op een teken van IS: lokale moslimgroep te klein voor zo'n grote ravage
    PREMIUM

    Wachten op een teken van IS: lokale moslim­groep te klein voor zo'n grote ravage

    De regering van Sri Lanka wijst een tot voor kort onbekende moslimgroep als schuldige aan van de bloedigste terreur die het land ooit heeft gekend. Een groep die eerder al getracht zou hebben om een aanslag te plegen en waarvoor de autoriteiten pas nog uitdrukkelijk werden gewaarschuwd. Maar niemand vermoedde dat ze terreur van deze omvang kon plegen — en eigenlijk wacht iedereen op een bewijs dat ook IS erachter zat.