Volledig scherm
Een van de gehekelde vakantiekaarten. © rv

Franse feministen doen ansichtkaarten met naakte vrouwen in de ban

De Franse vrouwenrechtengroep Femmes Solidaires heeft een campagne gelanceerd om ansichtkaarten met naakte of halfnaakte vrouwen erop te verbieden. De feministen hekelen het seksistische en soms zelfs vernederende karakter van de kaarten, die in souvenirwinkels in het hele land verkocht worden.

,,De seksistische en soms zelfs pornografische beelden versterken het stereotype van de vrouw als te consumeren wegwerpobject onder het mom van ontspanning en vermaak”, aldus een verklaring. Sabine Salmon, voorzitter van Femmes Solidaires, stelt het nog scherper. ,,Zulke voorstellingen zijn het begin van een mentaliteit die tot aanrandingen kan leiden en geweld tegen vrouwen vergoelijkt.” Femmes Solidaires heeft een adviserende rol bij de VN en verenigt in totaal zo'n 190 vrouwenorganisaties.

Het collectief roept de uitgevers van de kaarten op om de productie en de verkoop stop te zetten. Daarnaast doet ze ook op een beroep op de politiek en in het bijzonder aan Marlene Schiappa, de Franse staatssecretaris voor gelijkheid.

Lees verder onder de tweet...

Elke dag een kaart

Om aandacht te vragen voor het fenomeen, hebben de vrouwen kaarten uit heel Frankrijk verzameld en posten ze er elke dag eentje op hun sociale mediakanalen. De groep zal de kaarten blijven publiceren tot er reactie uit politieke hoek komt.

Het is de vrouwen in elk geval al gelukt de discussie aan te zwengelen. Op sociale media zijn inmiddels heftige discussies ontstaan tussen voor- en tegenstanders van de campagne. De eerste groep vindt dat de kaarten sowieso niet meer van deze tijd zijn, tegenstanders vinden vooral dat de groep overdrijft.

Anderen zien er de humor wel van in en posten kaarten waarop mánnen met hetzelfde doel staan afgebeeld: