Volledig scherm
Gorillavrouwtje Mayombé in Zoo Parc Beauval. © Zoo Parc Beauval

Franse gorilla’s moeten van de dierentuin terug naar de Afrikaanse jungle

Ze heten Kuimba en Mayombé, ze zijn 9 en 12 jaar oud, wonen in Frankrijk en worden maandag op het vliegtuig naar Gabon gezet. Daar zullen ze worden begeleid om beetje bij beetje weer te integreren in hun ‘natuurlijke’ Afrikaanse habitat.

Een Franse dierentuin gaat twee vrouwtjesgorilla’s uitzetten in het wild. Het is voor het eerst dat gorilla’s, die geboren zijn in Frankrijk, op het vliegtuig naar Afrika worden gezet. En ze reizen niet alleen: een team van vier mensen van de dierentuin, inclusief directeur en dierenarts, reist ook mee.

Nieuw eten

De verhuizing is geen geringe operatie. Al wekenlang worden de gorilla’s in de Zoo de Beauval, in midden-Frankrijk, voorbereid. Vooral op nieuwe eetgewoontes. De culinaire tradities in de heuvels en bossen van Gabon zijn niet hetzelfde als in de Fransen dierentuin. Kuimba en Mayombé kregen de afgelopen tijd daarom steeds vaker groenten en fruit voorgeschoteld die ze ook in Gabon zullen vinden.

Na hun vliegreis zullen de damesgorilla’s eerst op een eiland van 3,5 hectare worden geplaatst om te wennen en zelfstandig te kunnen overleven. Na verloop van tijd wordt daar ook een mannetjesgorilla uitgezet: Joshi, afkomstig uit Groot-Brittannië.

Quote

We hebben er zo’n zestig nieuwe gorilla’s uitgezet, onder meer twee uit Groot-Brittannië. En vele daarvan zijn weer nieuwe families begonnen.

Aspinall Foundation

Na zes maanden tot een jaar mogen de Franse gorilla’s de echte natuur in: een nationaal park van ruim 2000 vierkante kilometer, op het zogeheten Batéké Plateau aan de grens met Congo. Daar leven ook andere gorilla’s. Speciale opzichters zullen de Françaises blijven volgen om zich ervan te vergewissen dat hun Afrikaanse avontuur probleemloos verloopt.

De actie is mede georganiseerd door de Britse organisatie Aspinall Foundation. Die zet zich wereldwijd in voor bedreigde diersoorten. De gorilla wordt in het betreffende gebied met uitsterven bedreigd, onder meer door stroperij en dierenhandel.

Volledig scherm
2019 FRANKRIJK: Het gorillavrouwtje Kuimba in Zoo Parc Beauval. © Zoo Parc Beauval

,,Sinds 1989 hebben we honderd gorilla-wezen in het gebied gered en in een opvang ondergebracht, nadat hun ouders waren doodgeschoten door jagers’’, laat de Aspinall Foundation weten. ,,We hebben er zo’n zestig nieuwe gorilla’s uitgezet, onder meer twee uit Groot-Brittannië. En vele daarvan zijn weer nieuwe families begonnen. Sinds 2016 zijn in Congo en Gabon dertig baby-gorilla’s geboren dankzij die projecten.’’

Overbodige dieren

Voor de Franse Zoo de Beauval levert het project positieve publiciteit op. De afgelopen jaren kwamen dierentuinen in Westerse landen steeds vaker onder vuur te liggen, vanwege het vermeende gebrek aan dierenwelzijn.

Een aantal jaren geleden werd in een televisiedocumentaire getoond dat jaarlijks duizenden gezonde dieren in Europese dierentuinen worden afgemaakt omdat ze ‘overbodig’ zijn.

Begin dit jaar waren er volop protesten toen een Britse dierentuin iets nieuws organiseerde: bezoekers mochten touwtrekken met een Afrikaanse leeuw of een Siberische tijger. Critici zeiden dat de wilde dieren tot circusattracties werden gemaakt. ,,De dieren zijn er door in beweging en ontwikkelen hun spieren: daardoor blijven ze fit en gezond’’, liet de dierentuin weten.