Volledig scherm
Jérôme Kerviel gisteren tijdens zijn arrestatie. © afp

Franse handelaar opgepakt die vijf miljard verspeelde

Jérôme Kerviel, de voormalige handelaar van Société Générale die in Frankrijk een celstraf wegens fraude moet uitzitten, is opgepakt in het Franse Menton. Hij was vanuit Italië te voet de grens overgestoken. Dat stelde een journaliste van het Franse persagentschap AFP vast.

Kerviel werd veroordeeld tot vijf jaar cel waarvan twee voorwaardelijk voor het veroorzaken van kolossale verliezen voor zijn voormalige werkgever. Hij had tot zondag middernacht de tijd om zichzelf aan te geven bij de politie van de grensstad Menton.

De ex-handelaar werd door twee agenten in burger meegenomen in een wagen en bood geen weerstand.

Kerviel blijft er zijn oude werkgever van beschuldigen zijn handelingen toegedekt te hebben, om zich vervolgens toch tegen hem te keren. Hij riep de Franse president Hollande op de 'onschendbaarheid' te garanderen van de personen die in zijn voordeel willen getuigen in een burgerlijk proces dat nog gevoerd moet worden.

Kerviel werd wereldberoemd toen hij de Société Générale door verkeerde beleggingen 4,9 miljard euro afhandig maakte, één van de grootste tradingverliezen ooit.

  1. Trieste foto van verdronken vader en dochter zet vluchtelingendiscussie VS op scherp
    VIDEO

    Trieste foto van verdronken vader en dochter zet vluchtelin­gen­dis­cus­sie VS op scherp

    De trieste foto van Óscar Alberto Martínez Ramírez en zijn 23-maanden oude dochtertje Valeria, liggend aan de oever van de rivier Rio Grande, schokt Amerika en de rest van de wereld. Het beeld van het tweetal, samen verdronken op weg naar een onzekere toekomst in de Verenigde Staten, staat symbool voor de migratiecrisis waarmee het land te kampen heeft. En de moed der wanhoop waarmee vluchtelingen de helse, en soms dodelijke, tocht aanvaarden.