Franse Joden voelen zich steeds onveiliger op straat

ANTISEMITISMEHet antisemitisme is sterk toegenomen in Frankrijk. Joden gaan uit voorzorg bij elkaar wonen. ,,Hier hoeven we niet bang te zijn.''

Links ligt de joodse boekwinkel Beit Hassofer. In de etalage liggen kinderboeken over het joodse paasfeest - geschreven in het Hebreeuws. Een paar meter verderop: de joodse slager Berbèche, waar je ook iets kan eten: 100 procent koosjer.

,,En kijk deze twee restaurants, ook allebei koosjer. De één is er vorig jaar bijgekomen, de ander twee jaar geleden'', vertelt Paul Chemouny. Hij komt van het ene restaurant en wandelt naar het tweede, een hypermoderne fastfoodzaak. In de etalage hangt een groot papier waarop staat dat het restaurant is gecertificeerd door officiële Joodse instanties.

  1. Rus draait volledig door, probeert medepassagier te wurgen en overlijdt zelf kort na landing
    Video

    Rus draait volledig door, probeert medepassa­gier te wurgen en overlijdt zelf kort na landing

    Een doodenge vlucht gisteren voor passagiers van een Russische lijnvlucht van Moskou naar Simferopol, gelegen op de Krim. Nadat het toestel was opgestegen draaide een passagier volledig door. De man probeerde een vrouwelijke medepassagier te wurgen, bedreigde de crew en medereizigers en riep dat iedereen dood zou gaan. De doorgedraaide passagier raakte zwaargewond. De piloten besloten direct terug te vliegen naar Moskou, waar de man na aankomst vrijwel direct overleed.