Minister Didier Guillaume, in opspraak na een bezoek aan een stierengevecht.
Volledig scherm
Minister Didier Guillaume, in opspraak na een bezoek aan een stierengevecht. © AFP

Franse ministers naar stierengevechten: ‘Wij eisen ontslag’

In Frankrijk zijn drie ministers in opspraak geraakt, omdat ze aanwezig waren bij omstreden stierengevechten. Er waren demonstraties en felle debatten in de media. ‘Uw regering trekt zich helemaal niets aan van dierenrechten’, aldus oud-filmster Brigitte Bardot in een boze open brief. ‘Er moet een onafhankelijk ministerie voor dierenwelzijn komen.’

Quote

Laten we de strijd voor het dierenwel­zijn nou niet reduceren tot één foto

Didier Guillaume, minister van Landbouw

Vorige week werden er foto’s gemaakt van de minister van Landbouw, Didier Guillaume, die aanwezig was bij een stierengevecht in Bayonne, niet ver van de Spaanse grens. Hij was daar samen met een collega-minister.

Dat lag gevoelig omdat Guillaume als bewindsman ‘dierenwelzijn’ in zijn portefeuille heeft. ,,De minister ziet dieren als vermaak. Wij eisen zijn ontslag’’, reageerde de dierenorganisatie ‘Paris Zoopolis’.

Minister Guillaume werd er over ondervraagd in de Franse pers en bood zijn excuses aan. ,,Het spijt me als ik mensen heb gechoqueerd’’, zei hij. ,,Maar laten we de strijd voor het dierenwelzijn nou niet reduceren tot één foto.’’

Rode sjaal

Kort daarna werd een derde regeringslid gezien bij een stierengevecht. Staatssecretaris Geneviève Darrieussecq van Defensie was aanwezig bij een gevecht in Dax, ook in zuidwest-Frankrijk. Zij droeg – tot grote ergernis van de critici – speciale kleren voor eregasten: wit gekleurd, met een rode sjaal. ,,Hoe vaak blijft deze regering de meerderheid van de Fransen provoceren die tégen stierengevechten is?’’, aldus de Alliance Anticorrida. Uit een peiling vorig jaar bleek dat driekwart van de Fransen voor afschaffing is.

De staatssecretaris voor Milieuzaken Emmanuelle Wargon werd op televisie ter verantwoording geroepen over de uitstapjes van haar collega’s. ,,In zuidwest-Frankrijk is stierenvechten een traditie, het hoort bij de cultuur van dorpen en steden’’, zei ze. Dat was tegen het zere been van de Franse Partij voor de Dieren. ,,Dat het een traditie is, betekent nog niet dat het ook goed is.’’

  1. Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Wetenschappers hebben een bacterie ontdekt die zich voedt met de nu nog onafbreekbare kunststofsoort polyurethaan: een materiaal dat op grote schaal wordt gebruikt voor auto-interieurs, sportschoenen, luiers, keukensponzen, matrassen, verf en schuimisolatie. Het spul wordt meestal naar de vuilstort gebracht omdat het extreem lastig te recyclen is. De Duitse experts die de microscopisch kleine ‘plasticvreter’ traceerden, spreken van een doorbraak op het gebied van afvalverwerking.
  2. Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavirus

    Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavi­rus

    De ruim duizend inwoners van het stadje Ferrera Erbognone in het noorden van Italië blijken geen van allen vatbaar voor het coronavirus. Terwijl in omliggende gemeenten op grote schaal sprake is van Covid-19-besmettingen en - doden heeft het plaatsje in de zwaar getroffen Italiaanse regio Lombardije nergens last van. Wetenschappers vermoeden dat de inwoners op de een of andere manier immuun zijn voor de ziekte. Analyses van hun bloed moeten aantonen hoe dan kan.