Volledig scherm
Ludovic-Mohammed Zahed. © FOTO REUTERS

Franse moslims boos over opening 'homomoskee'

De Franse moslimgemeenschap heeft afkeurend gereageerd op de opening van een moskee voor homoseksuelen in Oost-Parijs. 'Dit is misbruik van de definitie van een moskee', aldus Dalil Boubakeur, rector van de Parijse Grande Mosque, tegen de Franse zender France 24.

De homovriendelijke moskee is afgelopen week door een homoseksuele boeddhistische monnik geopend voor het vrijdaggebed. Een imam, die lid zou zijn van de groep voor 'islamitische' homo's van Frankrijk (HM2F), verzorgde de vrijdagse preek. Franse moslimleiders benadrukken dat homoseksualiteit verboden is in de Islam. Boubakeur: 'Homoseksualiteit wordt veroordeeld in 13 verzen van de Koran'.

Homofobe standpunten
De moskee waar moslims van het zelfde geslacht kunnen trouwen zal ook mannen en vrouwen in een ruimte toelaten tijdens het gebed. Het project wordt gesteund door de homoseksuele groep 'Moslim homo's voor Frankrijk'. Initiatiefnemer Ludovic Mohammed Zahed wil naar eigen zeggen 'homofobe standpunten een halt toeroepen.' Hij stelt dat de term misplaatst is omdat iedereen welkom is die in normale gebedshuizen zijn geweigerd. Zo mogen er mannen, vrouwen, moslims, niet-moslims, homo's en hetero's komen om hun gebed te verrichten. Zahed wil in de toekomst een definitieve moskee openen in hartje Parijs.
 
Frankrijk is de thuisbasis van een moslimminderheid van zes miljoen, de grootste van Europa