Volledig scherm
Marine le Pen. © afp

Franse politica Le Pen op het matje voor stemfraude

De Franse politica Marine Le Pen is op het matje geroepen voor stemfraude in het Europees Parlement. De leider van het Front National moest woensdag aan de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, tekst en uitleg komen geven.

Volledig scherm
© EPA

De stemfraude werd gepleegd tijdens de plenaire zitting in oktober in Straatsburg. Terwijl Le Pen de plenaire zaal tijdens de stemmingen had verlaten om naar een verkiezingsbijeenkomst elders in Frankrijk te gaan, stemden twee fractiegenoten onder wie PVV'er Marcel de Graaff, met haar stemkaart.

Stemmen voor een ander is niet toegestaan in het Europees Parlement. Overtreders riskeren een reprimande, schorsing of boete.

Fout
De Graaff heeft toegegeven met de kaart van Le Pen te hebben gestemd. Het was een fout en hoffelijkheid van zijn kant. De PVV'er zou haar een dienst hebben willen bewijzen.

Le Pen heeft gezegd dat zij niet heeft gevraagd te stemmen in haar plaats. Ze zei eerder dat ze haar stemkaart in haar bankje had achtergelaten, wat volgens haar veel parlementsleden doen.

De Graaff zou daarop in haar plaats hebben gestemd tijdens de plenaire zitting in Straatsburg. ,,Het is waar, hij bracht vier stemmen voor mij uit in mijn afwezigheid, zonder mijn toestemming'', zei de politica.

Dat De Graaff namens haar stemde noemde Le Pen ,,ongelukkig'', maar ook een ,,voorbeeld van hoffelijkheid''. Het Europees Parlement stelde een onderzoek in naar de stemfraude.

Volledig scherm
PVV'er Marcel de Graaff. © anp