Franse politie botst opnieuw met ‘gele hesjes’ in Parijs

videoDe Franse oproerpolitie heeft in Parijs traangas afgevuurd en een waterkanon ingezet tijdens een nieuwe betoging van de  zogenoemde Gilets Jaunes, demonstranten in gele hesjes. De hoofdstedelijke politie meldt dat al 24 aanhoudingen zijn verricht.

Honderden betogers verzamelden zich vanmorgen bij de Arc de Triomphe, de enorme triomfboog die bij de beroemde laan Champs-Élysées staat. Zij zongen het volkslied en scandeerden ,,Macron neem ontslag’'. Franse media berichten dat de politie ingreep toen betogers door een controlepost probeerden te breken.

Volledig scherm
Een brandende vrachtwagen tijdens de betoging van vorige week zaterdag in de Franse hoofdstad. De Franse veiligheidsdiensten gebruikten traangas en waterkanonnen om de relschoppers uiteen te drijven. © AFP

5.000 ordehandhavers

De autoriteiten hadden de nieuwe protesten al verwacht. In Parijs zijn vijfduizend agenten en gendarmes ingezet, fors meer dan vorige week. Toen braken rellen uit op de Champs-Élysées toen ‘gele hesjes’ demonstreerden tegen verhoging van de brandstofprijzen. De politie gebruikte traangas en waterkanonnen om de relschoppers uiteen te drijven en verrichtte ruim 100 arrestaties. Er zou voor meer dan een miljoen euro schade zijn aangericht.

De Champs-Élysées is vandaag gesloten voor verkeer en voetgangers moeten langs controleposten. Veel restaurants en winkels in de buurt hebben uit voorzorg hun ramen geblindeerd en overal staan dranghekken en barricades. Naast de gele hesjes staat er ook nog een vakbonds- en studentenmanifestatie op de agenda.

,,We zijn bang dat kleine groepjes relschoppers die geen gele hesjes zijn zullen infiltreren om met de ordediensten te vechten”, zei het hoofd van een van de politievakbonden eerder. ,,Vanwege de uitgebreide veiligheidsmaatregelen rond de Champs, bestaat de vrees dat relschoppers ergens anders heengaan.’’

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, vreest de komst van extremistische relschoppers. Ook op andere plekken in het land staan duizenden agenten paraat om protesten goede banen te leiden.

Op de eerste actiedag van de gele hesjes midden november daagden 282.000 betogers in Parijs op, vorige week waren het er 106.000.

Volledig scherm
De Champs-Elysees de ochtend na de grootschalige vernielingen. © AFP

In Brussel liepen protesten vrijdag flink uit de hand: