Volledig scherm
Frans vrijheidssymbool Marianne © afp

Franse premier voert 'borst van Marianne' op in boerkinidebat

De Franse premier Manuel Valls heeft in het boerkinidebat nu zelfs het nationale symbool 'Marianne' als argument opgevoerd voor het verbod. De 'vrijheidsgodin' staat vaak afgebeeld met onbedekt bovenlichaam.

Quote

Haar borst is ontbloot omdat ze het volk voedt. Ze verhult niets omdat ze vrij is

Manuel Valls

,,Haar borst is ontbloot omdat ze het volk voedt. Ze verhult niets omdat ze vrij is. Dat is de Republiek'', zei Valls tijdens een bijeenkomst in de buurt van Toulouse.

Eerder had hij al benadrukt dat aan de positie van de vrouw in de samenleving niet mag worden getornd.

Boerkini
Al weken wordt in Frankrijk getwist over het verbod op de alles verhullende badpakken die moslima's graag dan wel moeten dragen. De socialist Valls bestempelde de zogenoemde boerkini als een, ,,bevestiging van politiek islamisme in de openbare ruimte''. Dat kwam hem zelfs in eigen kring op kritiek te staan.

De verwijzing naar Marianne werd hem ook niet in dank afgenomen. ,,Hij verwart de Republiek met de rechten van vrouwen. Is hij misschien vergeten dat zij in de Republiek heel lang geen vrijheid hadden?'', stelde de historica Mathilde Larrère in het blad Le Point. Anderen wezen erop dat Marianne ook dikwijls is geportretteerd met een vrome, jakobijnse kap op haar hoofd.

'Stom'

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft Franse badplaatsen vandaag opgeroepen hun boerkiniverbod op te heffen. Het is 'een stomme reactie' die niet de veiligheid ten goede komt, maar juist de religieuze intolerantie versterkt, vindt UNHRC.

Een woordvoerder van de raad stelt dat de hoge commissaris voor mensenrechten de uitspraak van de Franse Raad van State op vrijdag dan ook positief heeft ontvangen. Dat justitiële orgaan stelde dat het boerkiniverbod in de Franse plaats Villeneuve-Loubet moest worden opgeheven. Verschillende kustgemeenten in het land alsook premier Valls lieten toen direct weten aan het verbod te zullen vasthouden.

,,We roepen die lokale autoriteiten op hun verboden onmiddellijk op te heffen, in ieder geval voordat de zomer is afgelopen", aldus de VN-woordvoerder.