Franse president Macron complimenteert Australische collega met zijn 'lekkere vrouw'

videoHet Engels van de Franse president Emmanuel Macron is in tegenstelling tot dat van veel van zijn landgenoten uitstekend, maar vandaag ging hij toch even in de fout. Tijdens een bedankje complimenteerde hij zijn Australische collega Malcolm Turnbull met zijn 'lekkere vrouw'.

,,Thank you and your delicious wife for your warm welcome", zei hij allervriendelijkst, voor het oog van de Australische pers. ,,Dank aan u en Lucy, heel erg bedankt, minister-president.'' De journalisten krabden zich even achter de oren. Had Macron hun First Lady nu echt een 'lekkere vrouw' genoemd? Na het beluisteren van de opnamen moesten ze constateren dat dat echt zo was. De passage is ook opgenomen in het transcript van de toespraak. 

De vergissing van Macron is wel enigszins te verklaren. Het woord délicieux  kun je in het Frans gebruiken om te zeggen dat je bijvoorbeeld een maaltijd lekker vindt, maar ook om te zeggen dat iets verfijnd is, geraffineerd, klasse heeft. Vermoedelijk wilde Macron het woord in zijn tweede betekenis gebruiken, maar die nuance biedt het Engelse woord delicious niet. 

De fout werd Macron snel vergeven. Doorgaans krijgt hij juist veel waardering voor zijn beheersing van de Engelse taal. Zo gaf hij vorige week een speech in het Amerikaanse congres, die op veel lof kon rekenen.  Australische twitteraars reageren vooral gniffelend op de faux pas van de Fransman.

(Tekst loopt onder de tweets)

Iceberg Lady🌏 NO WAR on Twitter

I knew Macron liked older women, but calling Lucy Turnbull #delicious is bordering on illness.

Paul Colgan on Twitter

Yesss... Macron calling Malcolm Turnbull's wife "delicious" stayed in the official transcript. https://t.co/2vDIpHQJTJ

Jamie McKinnell on Twitter

This might help explain the awkward mistranslation of the French President describing Malcolm Turnbull's wife as "delicious".

Arif on Twitter

Turned the TV on and heard the French President Emmanuel Macron in a speech to Malcolm Turnbull saying "Thanks to you and your 'delicious' wife for your warm welcome." Translations can be tough sometimes but man I hate my brain right now...... #auspol

Carter

Macron is niet de eerste buitenlandse president met een verbaal slippertje. Zo maakte de Amerikaanse president Jimmy Carter in 1977 furore in Polen, door een nogal creatieve tolk. Carters' uitspraak dat hij meer wilde weten over de 'Poolse verlangens voor de toekomst', legde de tolk uit als een seksueel verlangen naar het Oost-Europese land.

Toen Carter zei dat hij 'vanochtend de VS verliet', zei de Pool dat hij 'de VS verliet, om nooit meer terug te keren'. Volgens Time magazine werd het eenvoudige 'Ik ben blij dat ik in Polen ben' zelfs vertaald als 'ik grijp graag in Polen's edele delen'. 

Volledig scherm
Macron (rechts) en Turnbull. © Getty Images
Volledig scherm
De Australische minister-president Malcolm Turnbull, de Franse president Emmanuel Macron, en Lucy, de vrouw van Turnbull. © Photo News
 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.