Emmanuel Macron
Volledig scherm
Emmanuel Macron © AFP

Franse president Macron versobert zijn eigen pensioen

De Franse president Macron ziet af van zijn luxueuze pensioen. Hij wil ‘het goede voorbeeld geven’ nu ook gewone Fransen een soberder pensioen krijgen.Volgens de wet heeft een Franse president recht op een pensioen van 6.220 euro bruto in de maand. Dat bedrag wordt uitgekeerd vanaf het moment dat een president zijn ambt neerlegt, zèlfs als dat op jonge leeftijd is.

In Frankrijk zijn in 2022 weer presidentsverkiezingen. Als Macron mee zou doen en de verkiezing zou verliezen, zou hij vanaf dat moment – hij is dan 44 – elke maand dus die 6.220 euro krijgen, tot zijn dood. Het bedrag wordt bovendien uitgekeerd ongeacht eventuele andere inkomsten.

De vorige Franse president, de socialist François Hollande (65), krijgt nu een pensioen van 14.880 euro netto in de maand. Dat is zijn luxueuze presidentiële pensioen plus zijn pensioenen als oud-parlementariër, oud-rechter en oud-regionaal politicus.

Dat Macron de regels verandert, wil niet zeggen dat hij straks géén pensioen krijgt. Hij werkte vóór zijn verkiezing in 2017 ook al bij een zakenbank en als ambtenaar en betaalde toen pensioenpremie. Bovendien werkt hij aan nieuwe regels om het presidentiële pensioen te versoberen en te stroomlijnen met de pensioenen van gewone Fransen.

Pensioenhervormingen

De toezegging van Emmanuel Macron komt niet toevallig op dit moment. In Frankrijk wordt al bijna drie weken wordt gestaakt tegen zijn pensioenhervormingen. De Fransen moeten langer gaan werken voor een volledig pensioen. En de ‘speciale’ pensioenen, zoals die voor spoorpersoneel dat al op 52-jarige leeftijd mag stoppen, worden afgeschaft.

De Franse vakbonden denken dat iedereen er op achteruit zal gaan door de hervormingen. Daarom staken ze sinds 5 december. De treinen in het hele land rijden maar mondjesmaat en in Parijs rijden niet of nauwelijks metro’s.

Het fietsverkeer in de hoofdstad is daardoor geëxplodeerd, net zoals het aantal mensen op elektrische stepjes. Autoverhuurbedrijven melden recordomzetten te boeken. Taxi’s zijn vaak nauwelijks meer te vinden.

De middenstand klaagt steen en been omdat veel toeristen wegblijven, óf de hoofdstad niet eens kunnen bereiken. In hotels en bij winkels worden tientallen procenten aan omzetverlies gemeld. De Parijzenaars zèlf kunnen door de OV-staking de stad vaak niet uit. Sommige skioorden laten daarom speciale bussen rijden tussen Parijs en de Alpen, om wintersporters toch op hun bestemming te krijgen.

Staken

De meeste vakbonden willen ook tijdens de Kerstdagen doorgaan met staken. Dat ligt bijzonder gevoelig. Héél veel Fransen reizen dezer dagen naar familie om daar de Kerst samen door te brengen. Maar het spoorbedrijf heeft ongeveer de helft van alle treinreserveringen dezer dagen moeten annuleren wegens de staking.

Dat leidt tot toenemende ergernis: twee derde van de Fransen vindt dat de vakbonden rond de feestdagen de staking op z’n minst op moeten schorten, zodat iedereen naar familie kan reizen.

President Macron deed afgelopen weekend een beroep op de vakbonden om zich ‘verantwoordelijk’ te gedragen. Hij pleitte voor een ‘Kerstbestand’. De treinen moete volgens hem rond de feestdagen wèl rijden, en daarna mag er desnoods weer door gestaakt worden, zei hij. ,,Laten we respect tonen voor families en het gezinsleven.’’

 1. Bewondering voor de paus, die met Pasen de kracht van de eenzaamheid laat zien
  PREMIUM
  DAGBOEK ITALIË

  Bewonde­ring voor de paus, die met Pasen de kracht van de eenzaam­heid laat zien

  Italië maakt zich, net als Nederland, op voor het paasweekend. Het is traditioneel een moment dat Italianen op familiebezoek gaan of eropuit trekken. Dat mag nu dus niet. De controles zullen dit weekend worden verscherpt om te voorkomen dat mensen toch op pad gaan. Ook het Vaticaan bereidt zich voor op een bijzonder Pasen. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

  Nederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 3. Een half jaar na peperdure gentherapie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt
  PREMIUM

  Een half jaar na peperdure genthera­pie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt

  Pia Boehnke, de Vlaamse baby met de zeldzame spierziekte SMA type 1, werd een half jaar geleden behandeld met de peperdure gentherapie Zolgensma. Het medicijn kostte 1,9 miljoen euro en het meisje, nu 16 maanden oud, doet het goed. Ze gaat zienderogen vooruit, kan soms tien seconden rechtop zitten en eet zelfstandig, maar het grote wonder is niet geschied. Moeder Ellen De Meyer: ,,Het doet ongelooflijk veel pijn om te beseffen wat Pia niet kan en ook nooit zal kunnen.”