Volledig scherm
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zijn Franse collega president Emmanuel Macron. © ANP

Franse president zinspeelt op EU-partnerschap met Turkije

De Franse president Emmanuel Macron suggereerde vandaag de mogelijkheid van een 'partnerschap' tussen Turkije en de Europese Unie. Hij deed die uitspraken nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zei dat hij 'moe' was van het wachten op toetreding tot de Unie.

Erdoğan was in Parijs voor een gesprek met zijn Franse collega als onderdeel van toenaderingspogingen tussen de EU en Turkije. Macron gaf aan dat de toetreding van Turkije nog lang op zich kan laten wachten, maar liet blijken dat er in de tussentijd wel gedacht kan worden aan een ander soort partnerschap.

Erdoğan maakte op zijn beurt duidelijk dat Turkije niet oneindig lang zou blijven wachten op toetreding. Hij liet doorschemeren dat zijn land uiteindelijk Europa wel eens de rug zou kunnen toekeren en elders nieuwe verbonden zou kunnen gaan smeden.

Het huidige toetredingsproces voor de Europese Unie ,,staat geen beslissing toe die in de komende jaren al valt", zo had Macron wel gezegd tijdens een persconferentie. Hij zei daarbij echter ook dat het hypocriet is om Turkije aan het lijntje te houden.

Quote

We kunnen niet permanent smeken en wachten om uiteinde­lijk te worden opgenomen

Turkse president Recep Tayyip Erdoğan

Samenwerking

Quote

Toekomst van Turkije is gericht op Europa en mét Europa

Franse president Emmanuel Macron

,,We zullen moeten bekijken of we onze relatie niet opnieuw kunnen bekijken. Niet binnen een integratieproces binnen de EU, maar in een samenwerkingsverband, een partnerschap.", zei Macron. Volgens de president is het zaak om Turkije als NAVO-lid 'verankerd' te laten blijven in Europa en dat de toekomst van dat land 'gericht op Europa en met Europa' moet zijn.

De relaties tussen de EU en Turkije waren ernstig bekoeld nadat verschillende Europese landen vorig jaar politieke campagnes van Turkse ministers niet toestonden. Het land hield destijds een referendum om de macht van de president uit te breiden. In Rotterdam werd de Turkse minister van familiezaken de mogelijkheid van een toespraak belet. Daarnaast liet Erdoğan zich beledigend uit over zijn NAVO-partners toen hij Europese landen beschuldigde van racisme, het helpen van terroristen en 'nazi-gedrag'.

Ook Erdoğan zoekt na de politieke spanningen inmiddels weer toenadering tot Europa. ,,We hebben geen probleem met Duitsland, Nederland of België", zo zei hij eind vorig jaar nog. De Turkse president zei ook waarde te hechten aan goede betrekkingen met de EU en EU-lidstaten.