Franse presidentskandidate Marine Le Pen beschuldigd van verduistering EU-geld
De Franse extreemrechtse presidentskandidate Marine Le Pen wordt in een nieuw rapport van het Europese fraudebestrijdingsbureau Olaf beschuldigd van fraude. Ze zou 137.000 euro aan Europese middelen hebben verduisterd tijdens haar periode als Europarlementariër.
Het rapport is overhandigd aan justitie in Frankrijk. Het parket van Parijs bevestigt aan het Franse persagentschap AFP de ontvangst van het document op 11 maart. Momenteel wordt het bestudeerd.
Marine Le Pen zat van 2004 tot 2017 in het Europees Parlement voor het extreemrechtse Front National, dat nu Rassemblement National heet. In die periode zou ze de middelen die het parlement vrijmaakt voor medewerkers, hebben gebruikt voor nationale politieke doeleinden, persoonlijke uitgaven en diensten aan commerciële bedrijven die nauw verbonden waren met FN of met Europa van Vrijheid en Naties, de rechts-populistische fractie in het Europees Parlement.
Volgens het Europees bureau voor fraudebestrijding (Olaf) gaat het in totaal om 600.000 euro, waarvan 137.000 euro door Marine Le Pen. Het bureau eist terugbetaling van dat geld. Naast de naam van Le Pen duiken ook de namen van drie andere voormalige FN-Europarlementsleden op in het rapport. Het gaat om haar vader Jean-Marie Le Pen, haar ex-partner Louis Aliot en Bruno Gollnisch, een lid van het partijbestuur van Rassemblement National.
Presidentsverkiezingen
De advocaat van Marine Le Pen, Rodolphe Bosselut, wijst erop dat de beschuldigingen dateren van meer dan tien jaar geleden. ,,Ik ben verbaasd over de timing van de onthulling”, zegt hij tegen AFP. Le Pen neemt het over een week in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen op tegen zittend president Emmanuel Macron.
Le Pen is niet gedagvaard, benadrukt haar advocaat ook nog. Het onderzoek loopt sinds 2006 en Le Pen is in het voorjaar van 2021 ondervraagd, zij het per post, zegt Bosselut. Hij noch Le Pen heeft het definitieve Olaf-rapport al kunnen inkijken.
Marine Le Pen werd in 2017 al vervolgd in een zaak rond fictieve tewerkstelling in het Europees Parlement. Ze zou het loon van partijmedewerkers hebben betaald met Europese middelen. Zelf ontkende ze die beschuldiging.
Demonstraties
In Frankrijk gingen zaterdag demonstranten de straat op om hun afkeer te tonen van extreemrechts. De tegenstanders van Marine Le Pen willen een gezamenlijk front vormen om te voorkomen dat zij over een week in de tweede ronde gekozen wordt in plaats van Emmanuel Macron.
In het centrum van Parijs werd daar door duizenden gehoor aan gegeven. De actievoerders, onder wie studenten, vakbondsleden, feministen en natuurbeschermers, riepen onder meer antifascistische leuzen en waarschuwden dat het grote gevolgen voor de democratie zal hebben als Le Pen wint.
‘Tegen rechts-extremisme. Voor gerechtigheid en gelijkheid. Le Pen niet in het Élysée’, stond op een spandoek. De situatie in de hoofdstad dreigde in de loop van de middag even uit de hand te lopen. Kortstondige inzet van traangas door de oproerpolitie voorkwam dat.
Volgens de organisatoren waren er in het land 150.000 mensen op de been om te wijzen op het gevaar van ultrarechts, van wie 40.000 in Parijs. Binnenlandse Zaken schatte het aantal betogers in de hoofdstad op 9200 en het landelijk totaal op nog geen 25.000.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVerkiezingen Frankrijk
‘In de politiek speelt Macron het spel hard, als je hem niet begrijpt, dan is dat jouw probleem’
Kan hij vijf jaar bijtekenen? Morgen vindt in Frankrijk de eerste ronde van de presidentsverkiezingen plaats, en Emmanuel Macron (44) leidt in de polls. Mensen die hem kennen dragen hem een warm hart toe. ,,Hij is zo begripvol.” -
Met video
‘Klap’ voor criminelen: voor honderden miljoenen aan coke uit zee bij Nieuw-Zeeland gevist
De Nieuw-Zeelandse marine heeft een pakket met 81 balen cocaïne uit de Stille Oceaan opgevist. In een persbericht meldt de politie van Nieuw-Zeeland dat het een van de grootste drugsvangsten uit de geschiedenis van het land is en een ‘harde financiële klap’ voor de drugsmaffia. -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
‘Hoeven geen tanks meer te sturen’: Charlie Hebdo verwerpt Turkse woede op tekening over aardbeving
Een cartoon van het Franse satirische blad Charlie Hebdo heeft tot veel woede geleid in Turkije. Op de tekening is de ravage van de zware aardbevingen afgebeeld met daarbij de tekst: ‘Het is niet eens nodig tanks te sturen!’ Charlie Hebdo verwerpt de kritiek. -
PREMIUM
Nederlanders worstelen met brexit: uitzetting dreigt voor wie te laat is met omzetten verblijfsstatus
Nederlanders en Europeanen worstelen drie jaar na dato nog altijd met de gevolgen van de brexit. Wie zijn tijdelijke verblijfsstatus vergeet te verlengen, kan het Verenigd Koninkrijk worden uitgezet.
-
PREMIUM
Nauwe relatie tussen Poetin en Le Pen kan Franse verkiezingen beïnvloeden
In Frankrijk zijn twee kandidaten over voor de presidentsverkiezingen: Emmanuel Macron en Marine Le Pen. De eerste is vrienden met de leiders van Oekraïne, de ander was bevriend met de leiders in Moskou. -
-
-
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven?