Volledig scherm
Protesten op de Champs Elysee in Parijs. © EPA

Franse regering komt ‘gele hesjes’ tegemoet maar vreest geweldsgolf

UpdateDe Franse regering heeft de gewraakte verhoging van de belasting op benzine en diesel voorlopig geschrapt. Daarmee komt ze tegemoet aan een van de belangrijkste eisen van de ‘gele hesjes’. Desondanks wordt gevreesd voor een ‘zeer gewelddadige’ zaterdag in heel Frankrijk.

,,We hebben reden om bang te zijn voor zeer veel geweld”, verklaarde het Élysée vanavond  tegenover het Franse persbureau AFP. Het aantal oproepen voor een hernieuwde mobilisatie van de ‘gele hesjes’ in heel het land vermenigvuldigde zich snel na het nieuws over het schrappen van de gewraakte accijnsverhoging op brandstof. 

Misleid

Volgens president Emmanuel Macron denken de ‘gele hesjes’ dat ze misleid worden, ‘dat we de accijnsverhoging opschorten om daarna alsnog in te voeren’. Dat verklaarde hij in een telefoongesprek met Milieu-minister François de Rugy. Die laatste vertelde dat tijdens een debat met ‘gele hesjes’ op de nieuwszender BFMTV.

Premier Edouard Philippe maakte bekend dat de accijnsverhoging is geschrapt uit de begroting voor 2019 en dat de beslissing erover voorlopig op de lange baan is geschoven. Hij liet ook weten dat de gasprijzen en de elektriciteitstarieven, waarover de ‘gele hesjes’ ook boos zijn, worden bevroren gedurende de winter. Philippe gaf aan dat de regering nu ‘openstaat voor een dialoog’. 

Eerder had hij in het parlement uitstel van het plan met een half jaar aangekondigd. De regering van president Emmanuel Macron was aanvankelijk van plan de brandstoffen rond de komende jaarwisseling duurder te maken. De heftige protesten door demonstranten in gele hesjes bracht de Franse regering op andere gedachten.

Algehele onvrede

De protesten van de gele hesjes richtten zich eerst tegen de brandstofprijzen, maar zijn inmiddels een uiting van algehele onvrede in Frankrijk. Sinds begin deze week worden bijvoorbeeld ook meer dan honderd scholen geblokkeerd; een protest tegen onderwijshervormingen.

Volgende week gaan de Franse boeren demonstreren. ,,We steunen het protest tegen de tweedeling in onze samenleving’', zei een vakbondswoordvoerster.

Scholieren en boeren komen op voor hun eigen belangen, maar als deze (deels) samenvallen met het ongenoegen van de gele hesjes, ziet president Macron zich geconfronteerd met een zeer breed gedragen én robuust verzet.

Franse scholieren stichten massaal brand uit protest: