Franse regering krabbelt terug: pensioenleeftijd toch niet naar 64

videoDe Franse premier Edouard Philippe heeft zaterdag gezegd dat hij ‘bereid is om de meest omstreden maatregel in de pensioenhervorming van de regering in te trekken’. Het gaat om de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd naar 64 jaar. Philippe doet de concessie in een poging om een einde te maken aan de stakingen die al 38 dagen aan de gang zijn.

Hij deed de handreiking nadat besprekingen tussen de overheid en de vakbonden om de impasse te doorbreken vrijdag waren mislukt. De Franse president Emmanuel Macron begroette het plan als ‘een constructief en verantwoord compromis’. De hervormingsgezinde vakbond CFDT, de grootste van Frankrijk, verwelkomde de stap en zei in een verklaring dat het ‘de wil van de regering om een compromis te vinden’ laat zien.

Vakbond CGT, die een leidende rol speelt bij de stakingsactie, noemde het compromisvoorstel ‘een rookgordijn om een aantal vakbonden te laten tekenen’ voor de algehele hervorming. De bond riep ‘s avonds op tot een nieuwe stakings- en demonstratiedag op 16 januari, de zesde sinds 5 december.

Twee jaar erbij

De voorgestelde verhoging naar een pensioenleeftijd van 64 jaar betekent 2 jaar werken erbij voor de Fransen. De pensioenleeftijd van 62 is een van de laagste in de westerse wereld. Volgens berekeningen spendeert Frankrijk nu ongeveer 14 procent van het nationale inkomen aan pensioenen, meldt persbureau AP.

Ook zaterdag is in Parijs en andere steden weer gestaakt en gedemonstreerd tegen de pensioenhervormingen. In Parijs waren botsingen tussen politie en demonstranten in het twaalfde arrondissement. De politie gebruikte traangas. Ook lag het openbaar vervoer in Parijs voor een groot deel plat en in het hele land waren treindiensten verstoord door stakingen.

Volledig scherm
Demonstraties tegen de hervormingsplannen van de regering liepen vandaag uit de hand. De politie gebruikte traangas. © REUTERS
  1. Aantal doden in China nu boven de 100; ruim 4000 besmettingsgevallen
    Liveblog

    Aantal doden in China nu boven de 100; ruim 4000 besmet­tings­ge­val­len

    Nederlanders die vanuit de Chinese provincie Hubei geëvacueerd worden, moeten minimaal twee weken op eigen kosten in quarantaine blijven. Nederland onderzoekt verder de mogelijkheden om twintig Nederlanders uit het Chinese Wuhan te evacueren. Het coronavirus heeft een ongekende chaos veroorzaakt in de miljoenenstad. In China zijn al 106 doden te betreuren. In Nederland is de hoogste waakzaamheid van kracht voor het virus. Volg hier het liveblog over de ontwikkelingen van de epidemie.