Volledig scherm
© AFP

Franse slagers eisen bescherming tegen 'veganistisch terrorisme'

Slagers uit heel Frankrijk vragen de regering om hen te beschermen tegen intimiderende en gewelddadige veganistische activisten.

In een open brief op Facebook deed de voorzitter van de federatie Française de la Boucherie, Boucherie-Charcuterie, Traiteurs (CFBCT) een oproep aan de minister van Binnenlandse Zaken Gerard Collomb om slagers tegen het toenemende gevaar van veganistisch 'terrorisme' te beschermen.

,,De afgelopen maanden maakten de 18.000 ambachtelijke Franse slagers zich zorgen over de gevolgen van de toenemende veganistische trend op verschillende media", zei de voorzitter van CFBCT, Jean-François Guihard in de open brief.

Hij drong er bij de minister van Binnenlandse Zaken op aan het probleem van 'desinformatie' aan te pakken, die veganistische actievoerders zou aanzetten tot geweld. Verschillende slagerijen werden de voorbije maanden besprenkeld met nepbloed en sommige viswinkels werden in de maand april helemaal vernield.

Er is een onderzoek gestart naar Facebookopmerkingen, die gemaakt werden door een veganistische activiste. Zij zei 'geen medeleven' te hebben met een slager die tijdens een recente aanslag in het zuidwestelijke deel van het land om het leven kwam.

Voorzitter van de Confederatie stelde dat dergelijke bedreigingen niet onderschat mogen worden en zelfs kunnen worden toegeschreven aan 'terrorisme'. Veganisten zouden erop uit zijn om een deel van de Franse culinaire geschiedenis uit te vagen. Guihard zei dat zij zo graag anderen willen bekeren dat ze 'hun levensstijl opleggen aan de grote meerderheid van de mensen'.

De Confederatie van de Slagers pleitte voor de 'steun van de hele regering zodat het fysieke, verbale en morele geweld zo snel mogelijk stopt'.

De Franse regering heeft nog niet gereageerd.

  1. Dambreuk Brazilië ‘geen ongeluk’: acht arrestaties

    Dambreuk Brazilië ‘geen ongeluk’: acht arresta­ties

    De Braziliaanse politie heeft acht medewerkers opgepakt van het bedrijf Vale, eigenaar van de ijzerertsmijn bij het stadje Brumadinho, waar een dambreuk op 25 januari leidde tot een enorme modderstroom, die het leven kostte aan zeker 166 mensen. Nog 144 mensen worden vermist. Dat zij nog levend worden teruggevonden is vrijwel uitgesloten. Ook zijn op diverse plaatsen, onder andere op het hoofdkantoor van het bedrijf in Rio de Janeiro, huiszoekingen verricht.