Volledig scherm
© REUTERS

Franse toerist riskeert cel met dronevlucht boven parlement Myanmar

Een Franse toerist is opgepakt omdat hij een drone liet vliegen bij het Myanmarese parlement in Naypyidaw. De 27-jarige man riskeert een gevangenisstraf van drie jaar, zegt een lokale politiefunctionaris.

De arrestatie van de Fransman, die Arthur Desclaux zou heten, is bevestigd door de Franse ambassade in het land. ,,Er is een Fransman aangehouden wegens het vliegen met een drone boven het parlement in Naypyidaw, wat verboden is.’’ De man is op 7 februari aangehouden en zit nog steeds vast, meldt de diplomatieke post.

Die probeert de vrijlating van de toerist te regelen. Het is onduidelijk waarom hij zijn onbemande vliegtuigje bij het parlementsgebouw liet rondvliegen. De man wordt overigens aangeklaagd op grond van de import van zijn drone. Hij zou het ding niet hebben aangegeven bij aankomst in het land, zegt het hoofd van de Birmese politie.

Boete

De Myanmarese autoriteiten arresteerden twee jaar geleden ook al drie journalisten en hun chauffeur vanwege een vergelijkbaar vergrijp. De groep werkte voor de Turkse omroep TRT en wilde met een drone opnames maken bij het parlementsgebouw.

De verslaggevers bekenden schuld omdat ze rekenden op een boete, maar kregen uiteindelijk een gevangenisstraf van twee maanden voor hun dronevlucht in Birma opgelegd.

  1. Hilarische gorillaselfie is allesbehalve ‘gewone dag op kantoor’

    Hilarische gorillasel­fie is allesbehal­ve ‘gewone dag op kantoor’

    ‘Doorlopen maar, hier is niets te zien’, lijken de berggorilla's Ndakasi en Matabishi van het Congolese Virunga-park te willen zeggen. Beide mensapen staan erbij alsof het poseren voor een foto de normaalste zaak van de wereld voor hen is. Parkwachter Mathieu Shamavu, die het wonderlijke plaatje op Facebook zette, schrijft erbij: ‘een gewone dag op kantoor'. Maar niet iedereen is overtuigd van de echtheid van de apenselfie.